Flere nyheder

 
Teater
Jul i Gammelby

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Jul i Gammelby
Fre. 15. nov. 2013


(Foto: Daniel Buchwald)

Odense Teater har vanen tro sat en juleforestilling op, der samler hele den forblæste familie i en ellers travl tid. Forestillingen er krydret med den gode julestemning, hvor børn og nisser i harmonisk samklang redder en ellers lukningstruet jul. Forestillingen er kendt stof, så også her er den traditionelle linje intakt, og med servering af æbleskiver i pausen er det hele smukt rammet ind.

Jul i Gammelby er som så meget andet del af en efterhånden enorm juletradition. Oprindeligt var det en julekalender på DR, dengang monopolet stadig var intakt, og der kun var én landsdækkende julekalender at følge med i. Og som oveni købet blev sendt på et småbørnsvenligt tidspunkt, idet hverdagen gav luft til noget mere fritid end i dag. Derfor er det nydeligt set af Odense Teater, at der op til jul skal være en juleforestilling, der som præmis kan samle familien til et par timers klassisk julestemning.

Handlingen er ganske enkel, men effektiv: Borgmesteren er småstresset og har meget travlt, og julen nærmer sig faretruende med al dens glitter og stads. Hans børn, Mads og Mette, er selvsagt slukørede ved udsigten til ikke at skulle holde hul, ikke mindst da bissekræmmeren ankommer fra Tyskland og kan berette om grantræer i stuen med pynt. Imens venter borgmesteren i skikkelse af Anders Gjellerup Koch på det gode skib Håbet, der skal bringe forsyninger til købmandsgården. Mads og Mette finder ved et tilfælde en fløjte på loftet, der kan tilkalde nisserne. Ret hurtigt lægges der en plan for at redde julen; borgmesteren skal drilles indtil han lover at holde jul. Planen er simpel, men god, og alt ender selvfølgelig med dans om træet og julelys i alles øjne. Alle genvordighederne er løst, og Gammelby og julen er reddet.

Forestillingen er sat meget traditionelt op, men alligevel er det lykkedes skuespillere og instruktører at skabe dynamik i en ellers kendt historie. Det er Anders Gjellerup Koch i skikkelse af borgmesteren, der sætter forestillingen i relief. Hans frustrationer og vredesudbrud fremstår morsomme og absurde i en kulisse, der emmer af idyl og sammenbrud. Humoren er gennemgående for hele forestillingen, og det lykkes på bedste vis at ramme både et niveau for børn, men i særdeleshed også for voksne. Borgmesterfruen, i skikkelse af Githa Lehrmann, er en god medspiller til borgmesterens galimatias, der virkelig får forestillingen til at virke sprællevende. Der er mange små detaljer, der giver forestillingen dynamik og liv, ikke mindst smeden er en på alle måder humoristisk figur, der trods sin stædighed er elskelig.

Det er dog også en forestilling, der holder på det traditionelle, hvilket vel også er i sin ret i en juleforestilling. Dog taber stykket pusten mod slutningen, da man jo fra starter aner, hvordan det hele ender.

Jul i Gammelby
Odense Teater
Se spilleplan