Flere nyheder

 
Film
Sublim McConaughey

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Sublim McConaughey
Tor. 21. nov. 2013


(Foto: Scanbox)

Der er en grund til, at vi bliver sendt ud af biografen med sangen "Help me Rhonda" af The Beach Boys drønende hen over rulleteksterne. "Mud" handler nemlig basalt om mænds skrøbelighed. Hvordan kvinder kan få mænd til at føle sig små, og hvor let kærlighed kan blive misforstået og mistet. Der er brug for Rhondas hjælp til at "get her out of my heart".

Coming-of-age-filmen Mud er Jeff Nichols tredje film. Den udspiller sig ved Mississippi-deltaet i Arkansas, en af de amerikanske sydstater. Her følger vi de to 14-årige venner Ellis og Neckbone og deres liv i en lille fiskerlandsby.

Filmen starter med, at Ellis lister sig ud af familiens husbåd tidligt om morgenen for at mødes med Neckbone. De to drenge har fået at vide af Neckbones onkel Galen, at der hænger en båd i et træ på en ø ude i Mississippi-deltaet. Drengene sejler ud til øen på jagt efter båden, som de med stor begejstring finder og herefter udnævner som deres personlige træfort. Under udforskningen af deres nyligt erobrede fort finder de dog ud af, at båden allerede har en beboer.

Hans navn er Mud; en voksen mand med et noget flosset udseende, som omgiver sig med forskellige lykke-amuletter, såsom en lykke-skjorte, en tatovering af en slange og støvler med jernkors i bunden for at holde onde ånder borte. Mud kan de mest utrolige historier, som de to drenge finder spændende. En af dem er historien om, hvorfor Mud er på øen. Mud fortæller, han venter på sit livs kærlighed Juniper, spillet af Reese Witherspoon. Hun har lovet at mødes med ham på øen. Mud laver en aftale med Ellis og Neckbone om, at de må få båden, hvis de kommer med mad til ham indtil Juniper kommer. De to drenge bringer maden til Mud og leverer beskeder til Juniper. Men det går snart op for de to, at Mud ikke er den, han siger han er, og at forholdet mellem Mud og Juniper er meget mere kompliceret, end hvad en 14-årig naiv og romantiserende dreng kan forestille sig.

Filmen giver en række gode scener, og Nichols har lavet nogle fine karakterer, der synes at passe ind i deres omgivelser. Med tanker der henledes på Huckleberry Finn og Pip fra Store forventninger er karakteren Ellis flot spillet af Tye Sheridan. Det er gennem Ellis' øjne, vi ser Mississippi-deltaet. Et sted, der for ham repræsenterer eventyr og ukendte farer. Vi følger Ellis' higen efter bekræftelse, hans søgen efter kærlighed og venskab - alt imens vi ser hans egne forældres ægteskab langsomt bryde sammen i kulissen.

Matthew McConaughey er sublim i rollen som Mud. Det virker, som om han er begyndt et nyt kapitel i sin karriere som skuespiller. Det er faktisk forfriskende at se ham ude af hans "eye candy"-roller, for hér er han puttet i en karakter med skæve tænder, som er upoleret, og ikke specielt tiltalende. Det virker for ham.

Mud er en medrivende film om Ellis' indre kamp med alle de følelser, teenageårene fører med sig. Dette kombineret med hans ydre kamp for at hjælpe en mand (Mud), som han føler, deler hans romantiske tankegang. Men Mud er en smule langtrukken, og den har gang i for mange sidehistorier, som gør at fokus mistes. Jeg kunne ønske, at Nichols havde været lidt hårdere i klipperummet, hvilket kunne have givet bedre plads og ro omkring historien om Ellis og Mud.

Mud
Se spilletider
Se filminfo