Flere nyheder

 
Litteratur
Barndommens land

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Barndommens land
Tor. 21. nov. 2013

En ny fotobog har set dagens lys - en fortælling om barndommens udvikling i Danmark op gennem 1900-tallet og frem til i dag. Bogen er spækket med billeder og små fortællinger, der kan inspirere til samtale og genkalde minder.

Gennem otte temaer dækker forfatteren Helle Juhl i tekst og billeder alt fra fødslen, kønsnormer, skoletiden, fritiden, børnehjem, tøjstil og modeluner til konfirmation og børnepsykologi. Alle temaerne er fyldt med fortrinsvis sorthvide fotos fra alle de mange aspekter af børneliv og barndom gennem de sidste godt 100 år.

Der er nogle enkelte af billederne, der er for dårlig kvalitet til at blive blæst op i stor størrelse. Særligt det store farvede foto af 'Kaj & Andrea" er af uransagelige årsager blevet elendigt, og så fylder det næsten en hel side. Lige så er layoutet flere steder uheldigt med nogle meget små og utydelige fotos på en ellers helt blank side.

Iblandet Helle Juhls udlægning af barndommens udvikling op gennem tiden fortæller fire kendte danskere om deres egen barndom; studievært Jacob Riising, børnepsykolog Margrethe Brun Hansen, formand for Børnerådet Per Larsen og børnebogsforfatter Louis Jensen. Det er fortællinger, der strækker sig fra barndom i 1940erne og 1950erne til 1980erne. Men rundt om i bogen er også mange små brudstykker af fortællinger fra helt almindelige danskeres barndom, der bruges til at understrege pointer og dykke ned i tidsperioder.

Fire store stjerner fra denne anmelder for en flot bog, der er god at dele, men som dog har visse mindre udfordringer i billedkvalitet og layout. Det er primært de mange fotos, der er bogens trækplastre. Det er i billederne, bogens fortælling finder sted - og det er dem, man kan kigge på sammen flere generationer og mindes, undres og genfortælle. På den måde virker bogen perfekt!

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Helle Juhl: Barndommens land. Danmarkshistorie i børnehøjde
Gyldendal, 245 sider
ISBN: 9-788702-151039