Flere nyheder

 
Litteratur
Sådan mister du hende

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Sådan mister du hende
Tir. 26. nov. 2013

Svaret på, hvordan man mister en kvinde, gives på ni nogenlunde enslydende måder i dominikanske Junot Díaz' seneste samling af korte fortællinger, "Sådan mister du hende". Utroskab, utroskab og utroskab - alt sammen funderet i et kvindesyn, der hører en fjern fortid til.

Når den sidste af Junot Díaz' ni fortællinger endelig er ovre, lukkes Sådan mister du hende med visheden om, at der er gået nogle timer af dit liv med at læse den, uden at du af den grund har mødt en historie, der ikke allerede er fortalt - og er fortalt langt bedre. Af andre forfattere. Eller for den sags skyld sagesløse ofre for den almindelige virkelighed.

Junot Díaz' fra tidligere værker gennemgående figur Yunior skal bladre en del kvinder, kødelige oplevelser og en karriere som patologisk utro løgner igennem, før han langsomt erkender, at et system, hvor kvinder scores efter attributter inden for spektret af seksuel attraktion, næppe er holdbart for længere forhold. Ikke mindst, fordi der altid lige kommer en ny inden for interessefeltet. Eller som han skriver et sted: "Frisk-i-land-fra-båden-uden-papirer-dominikaner. Og helt vildt velskabt." Det er alt sammen udmærket, men kedeligt for andre end teenagere. Og desværre nok for komplekst netop til dem.

Hvis der endnu er nogen appel tilbage i en litterær undersøgelse af kulturelle kønsroller og fravær af socialisering af nogle mænd, hvis mødre elsker dem for meget (bogens eksempel er: "Min mor kunne ikke modstå min bror. Aldrig. Uanset hvad fanden han lavede - og han dummede sig rigtig meget - bakkede hun ham altid hundrede procent op, som kun en latinos mor kan gøre det over for sin elskede ældste søn. Hvis han en dag var kommet hjem og havde sagt: hej, mor, jeg har lige udslettet halvdelen af kloden, er jeg sikker på, at hun ville have forsvaret ham: Ja, ja min søn, den var også overbefolket"), kan Sådan mister du hende anbefales. Ellers brug timerne på nogle andre forfattere, eksempelvis Hanif Kureishi, der bevæger sig inden for samme tema, men langt mere nuanceret og tankevækkende.

Skulle bogen alligevel ligge under juletræet, så gå direkte til fortællingen "Pura-princippet", der har en vis nerve og tekstur, de andre ikke har. Halleluja.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Junot Díaz: Sådan mister du hende
Gyldendal, 248 sider
ISBN-13: 9788702137767