Flere nyheder

 
Teater
125 år med Nøddebo Præstegaard

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
125 år med Nøddebo Præstegaard
Tir. 26. nov. 2013


(Foto: Thomas Petri)

Der er lagt i ovnen til nissetrylleri for de mindste, romantik for de voksne og humor for hele familien i Danmarks egen julekomedie. "Nøddebo Præstegaard" har mere eller mindre været vist hvert år i de sidste 125 år enten som film eller teater. I år er det atter vores kære Folketeater, der sætter forestillingen op.

Hvis man har kunnet undgå at kende til historien om Nøddebo Præstegaard, handler den om tre brødre, som egentlig har besluttet sig for at bruge deres juleferie på at studere. Men da den mindste bror Nikolaj har krudt i røven og ikke kan koncentrere sig om læsning, begynder han at plage de andre, om de ikke nok skal besøge præstegården i Nøddebo.

Nikolaj har aldrig selv besøgt præstegården, men har hørt om den fra sine brødre som et fortryllende og magisk sted, hvor de har lovet at tage ham med hen en dag. Nikolaj er selv meget optaget af, at præstegården har to skønjomfruer, som han næsten ikke kan vente med at møde. Men hvad han ikke ved er, at de to brødre allerede har planlagt at forlove sig med de to skønne piger.

Nikolaj får derfor overtalt sine brødre, og de drager af sted mod præstegården i Nøddebo.

Her holder de en fantastisk jul med præsten, hans kone og de to yndige døtre. Ydermere får gården besøg af herlige bekendtskaber fra området. Nikolaj bliver dog en anelse skuffet over, at de to skønjomfruer allerede er afsat og så oven i købet til hans brødre. Men hans opmærksomhed flyver dog alligevel hurtigt videre til en masse sjov og ballade på præstegården.

Selve historien om den skøre og sjove Nikolaj, som sætter fut i præstegården, er en sød, lille og nostalgisk julehistorie, dog uden de store udsving på spændingskurven. Man kan derfor undre sig over, hvorfor lige præcis denne julehistorie er blevet så populær, da der ingen som helst drama eller tragedier er overhovedet. Det tætteste, vi kommer på spænding, er om Nikolaj får hapset en af pigerne fra sine brødre, eller da han ved et tilfælde får kvalt præstens hane.

Man skal derfor ikke tage ind og se Nøddebo Præstegaard, hvis man savner familietragedier eller drama, for det er der ingen af. Til gengæld gør Folketeatret en flot opsætning af den klassiske historie. Den er utrolig børnevenlig med en nissefar som forestillingsfortæller og medspiller. Der er en masse nissetrylleri og fnisen af de små nisser, der ofte afbryder stykket for at peppe historien lidt op. Nisserne gør i hvert fald en sproglig dyd i at gøre det ekstra spiseligt for børn og barnlige sjæle.

Vores folkekære Ove Sprogø havde sin skuespillerdebut i rollen som Nikolaj tilbage i 1945 og spillede rollen i hele 13 efterfølgende sæsoner. Det kunne til gengæld have været sjovt at opleve. Men nutidens skuespillere gør det heller ikke så ringe endda. Den unge Nikolaj spilles her af Kristoffer Helmuth, hans brødre af Mikkel Kaastrup-Mathew og Nikolaj Bjørn-Andersen. Skønjomfruerne af Lise Koefoed og Sofia Nolsøe. Hr. pastor Blicher spilles af Kristian Boland og hans kone fru Blicher af Sonja Oppenhagen.

Af andre velkendte skuespillere har vi blandt andet Søren Hauch-Fausbøll som skolelærer Ovesen, en nær ven af præstegården. Det gør han som sædvanlig med sin elskelige varme humor, som kan løfte ethvert stykke en tak længere op.

Nøddebo Præstegaard er en et stykke dansk kulturarv, som man ikke så let kommer udenom, derfor skal man nok forvente 125 år mere med jul på den gamle præstegård.

Nøddebo Præstegaard
Folketeatret
Se spilleplan