Flere nyheder

 
Film
X-Men and The Wolverine Adamantium Collection

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
X-Men and The Wolverine Adamantium Collection
Ons. 11. dec. 2013


"Adamantium Collection" samler de indtil videre fire film om X-men, gruppen af muterede superhelte, og de to spin-offs om Wolverine. Boksen efterlader et lidt broget, men alt i alt stærkt underholdende indtryk.

Bedst er de ældste af filmene, X-Men og X-Men 2, der helt i tråd med tidsånden drejer det ellers kulørte oplæg om mutanter med superkræfter, der kæmper med og mod både hinanden og deres menneskelige medborgere, i en benhård, mørk og realistisk retning. Med vægten fordelt ligeligt på effektiv Hollywood-action og psykologiske portrætter af de muterede hovedpersoner, der på grund af deres medfødte evner bliver udstødt af deres familier og forfulgt af myndighederne, har instruktøren Bryan Singer skabt et par både underholdende og i virkeligheden ret tankevækkende film, der handler lige så meget om diskrimination som om at slå på tæven. Tredje X-men-film - med undertitlen The Last Stand - er effektiv ramasjang, men er mindre interessant, mens efterfølgeren X-Men: First Class, der spoler tiden tilbage og fortæller om to af X-men-universets grand old men's oprindelse, er en særdeles stærk prequel med seriøse talenter som Jennifer Lawrence, Michael Fassbender og James McAvoy på rollelisten.
De to spin-offs, der koncentrerer sig om karakteren Wolverine med det så godt som evige liv, den eminente evne til at hele selv de sværeste sår og kløer af metallet adamantium (deraf titlen på bokssættet), varierer også i kvalitet. Første film, der handler om mutantens opvækst og problemer med at kontrollere sine evner, er den stærkeste, mens film nummer to, der handlingsmæssigt foregår efter X-men: The Last Stand, ikke tilføjer hverken universet eller karakteren noget nyt. Så selv om den egentlig er udmærket, står den klart som boksens svageste.

Med bokssættet i hånden er der mulighed for at se filmene ryg mod ryg, og spørgsmålet er så, om det føjer noget til oplevelsen af serien, når man ser dem lige efter hinanden. Svaret er både ja og nej. Mens de tre første film hænger tæt sammen, både handlings- og stemningsmæssigt, står X-Men: First Class i virkeligheden stærkest, når den opfattes som en selvstændig film. Da den kom frem, blev den betragtet som en reboot, og derfor hænger historien ikke ret tæt sammen med de originale film. Det samme kan siges om X-Men Origins: Wolverine og The Wolverine, der begge roder rundt i sammenhængen med de tre "hovedfilm" (for slet ikke at nævne beskrivelsen af Wolverines forhistorie i tegneserierne).

At se boksens seks film som en sammenhængende serie er med andre ord vanskeligt, men mindre kan også gøre det, og hver for sig står i hvert fald fire af de seks film som stærke, interessante actionfilm, mens de to sidste nok trækker totaloplevelsen ned, men ikke nok til at spolere helhedsindtrykket.

X-Men and The Wolverine Adamantium Collection
Ude nu på dvd og blu-ray fra FOX/Paramount