Flere nyheder

 
Film
Endnu en iskold klassiker

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Endnu en iskold klassiker
Ons. 25. dec. 2013



Inspireret af vor folkekære H.C. Andersens eventyr om Snedronningen, har Disney nu skabt endnu en klassiker. "Frost" er en iskold, men samtidig ligeså varm og elskelig fortælling om familie, kærlighed og venskaber. Endnu en kamp mellem det gode og det onde, som Disney nu engang fortæller det bedst.

Søstrene og prinsesserne Anna og Elsa er bedste venner som små. Men pludselig sker der noget, som får dem til at skilles. Elsa har magiske kræfter. Hun kan sprøjte med is med sine hænder. Dette bliver dog en kunst for Elsa at holde under kontrol, og hun kommer ufrivilligt til at skade Anna en dag, hvor de har det allersjovest. Fra den dag af må Anna ikke længere lege med Elsa. Elsa bliver holdt isoleret fra omverdenen, indtil hun får lært at kontrollere sine kræfter.

Årene går, og Anna kan ikke forstå, hvorfor hun ikke må se sin egen søster, som hun bor side og side med. Anna føler sig mere og mere ensom og det hjælper ikke, da forældrene pludselig dør, og søstrene er ladt alene tilbage.
Elsa er tronarving, og den store festdag er lige om hjørnet. Anna møder Prins Hans, som hun hovedkulds forelsker sig i og vil gifte sig med, med det samme. Festdagen slutter dog brat, da Elsa kommer til at vise hele den måbende befolkning sine kræfter og flygter derfra i frygt for at komme til at skade nogen. Men i farten kommer hun til at fryse hele landsbyen til evig vinter. Anna er fast besluttet på at finde sin søster og overtale hende til at komme tilbage, så hun tager af sted med det samme. Hun lader i mellemtiden Prins Hans overtage styringen mens hun er væk.

På sin rejse møder hun hurtigt ishuggeren Kristoffer og hans tro følgesvend, rensdyret Sven, som hurtigt slutter sig til. Anna møder også en talende snemand og små trolde af sten på sit videre eventyr. Om Anna får overbevist Elsa om at komme hjem igen, og om hun får sin Prins Hans er helt sikkert et biografbesøg værd at finde ud af.

Om du er barn eller voksen, er Disney-film næsten altid et sikkert valg. Man er altid underholdt, og det er man til særdeleshed også denne gang. Historien er god, og dilemmaerne holder. Figurerne er overbevisende og troværdige; selv den talende snemand, for hvis ikke rensdyret taler, så skal en anden uventet ting jo gøre det. Ydermere er Annas sang "For første gang, for evigt" virkelig, virkelig god, den skal nok blive et Disney-klassiker-hit, og her udtaler jeg mig kun om den danske version.

Det eneste der gør, at vurderingen ikke bliver til fem stjerner er, at der mangler nogle flere udfordringer i historien. Prøvelserne, som hovedpersonerne kommer ud for, bliver ligesom lidt for hurtigt og let løst, og det bliver derfor en smule vattet ind i mellem i forhold til, hvad Disney før har præsteret gennem tiden. Men bortset fra det, er Frost klart anbefalesværdig, om du så er barn eller bare en gammel Disneyfan.

Frost
Se spilletider
Se filminfo