Flere nyheder

 
Litteratur
Fokus - de skjulte mønstre bag unikke præstationer

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Fokus - de skjulte mønstre bag unikke præstationer
Man. 23. dec. 2013

Klar-parat-fokusér. Amerikanske Daniel Goleman, der er psykolog og videnskabsjournalist, gjorde sig tilbage i 1990'erne verdensberømt med "Følelsernes Intelligens". Her 20 år senere har han skrevet en ny hjernebibel om vores alle sammens udfordring i dag: at fokusere i en verden fuld af stimuli.

Daniel Goleman leverer i sin nye bog Fokus - de skjulte mønstre bag unikke præstationer den neurovidenskabelige pendant til Freuds teoretiske konstruktion af psyken: Id, ego og superego. Hos Goleman er der to slags opmærksomhed: den ene genereret af vores forhistoriske hjerne, den impulsive nedefra-og-op-opmærksomhed (id), samt den anden, mere evolutionært udviklede hjernefunktion oppefra-og-ned-opmærksomheden (super-ego). Som hos Freud er den ene "politi" for den anden - hvor den udviklede funktion sørger for, at vores intellekt bevarer et vist overblik, evner refleksion og omdanner informationer til viden og erindring. Disse to kognitive modsætninger skal balancere på det moderne menneskes kognitive knivsæg: det massive sansebombardement, udbudt af den digitale tidsalder, som risikerer at udsætte vores opdaterede øglehjerner for mental og intellektuel udmattelse. Det må nødvendigvis indebære, at koncentration og fokus er noget, vi skal tillære for at fungere.

Og så begår Goleman den retoriske brøler at hive det slidte ord "mindfulness" ind i ligningen. I mangel af bedre må mindfulness accepteres som Golemans præmis for, at vi kan træne vores hjerner i at sortere i den "neurale buzz" og skille vigtigt fra mindre vigtigt. Selektivt fokus er vejen frem, og midlerne til målet er blandt andet meditation, hvile og positiv tænkning. Opmærksomhed, skriver Goleman, skal opfattes som en muskel, der kan fitnesstrænes! Se - dét er et budskab, vi kan forstå hér mod årets slutning.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Daniel Goleman: Fokus - de skjulte mønstre bag unikke præstationer
Gyldendal Business, 288 sider
ISBN: 9788702123265