Flere nyheder

 
Film
Skørlevned og dekadence på Wall Street

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Skørlevned og dekadence på Wall Street
Tor. 9. jan. 2014


(Foto: Paramount Pictures)

Vores biografer får endnu en solid Martin Scorsese/Leonardo DiCaprio-film: "The Wolf of Wall Street" er en cocktail af udskejelser, alkohol, stoffer, sex og penge.. masser af penge!

Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio) har et ønske: At blive rig som Wall Street-børsmægler. Hans første job bliver hos mægleren Mark Hanna (Matthew McConaughey), der lærer ham, at det hele handler om at flytte pengene fra klienternes lommer til ens egen lomme! Belfort mister jobbet under krakket i 1987, men kommer hurtigt videre i sin karriere som sælger af de såkaldte "penny stocks" (billige aktier med høj risiko og høj kommission til mægleren).
Det varer ikke længe, før Belfort finder sig en makker, Donnie Azoff (spillet af Jonah Hill), og de to etablerer Stratton Oakmont. Firmaet tjener styrtende på aktiesalget, og da Belfort fylder 26, tjener han "kun" 49 mio. om året, hvilket irriterer ham, fordi det er 3 fra at være en million om ugen!

Belfort og Azoff lever livet i overdådighed. De har ikke tid til at bruge de mange penge, de tjener. Orgier i syndflod af ludere, stoffer og luksus er firmaets dagsorden for at peppe deres mæglere op til at få smag for pengene. Belfort udskifter sin hustru med en nyere model, Naomi (Margot Robbie), men det hindrer ham ikke i fortsat at finde seksuel tilfredsstillelse hos dyre ludere (disse inddeles i tre priskategorier og jo dyrere, jo bedre). Mere vil have mere, og Belfort & Co. smovser i penge og ødselhed, men som Belforts far selv siger: "regningen" kommer først senere, og inden længe har de alle FBI i hælene på sig.
Bankkonti i Schweiz bliver oprettet hos den kække bankmand Saurel (Jean Dujardin) for at få pengene ud af FBI´s sigte, og festen fortsætter lidt endnu.

Scorsese har, med DiCaprio som producer og Terence Winter (Sopranos og Boardwalk Empire) som manuskriptforfatter, instrueret en farveprægtig film, der viser Wall Street i al dens skørlevned og dekadence. The Wolf of Wall Street, som er baseret på den sande historie om Jordan Belfort, fortæller i al sin magt og pragt om samtidens Sodoma og Gomorra - et resultat af pengeoverflod, som kun tilfalder de få i samfundet.
Leonardo DiCaprio brillerer endnu engang i hovedrollen i en af Scorseses film (tidligere samarbejder inkluderer The Aviator og Shutter Island), og de to herrer viser sig atter at være et godt makkerpar. DiCaprio bekræfter, at han er en alsidig skuespiller, og inden for samme rolle viser han flere aspekter af en grådig mands menneskelighed, måske lige på nær sympati(!). Navnlig er scenerne med Jonah Hill og deres overdrevne indtagelse af qualudes-stofferne exceptionelt velspillede og skide morsomme for at sige det, som det er.

McConaugheys rolle er lille, men helt enestående, som den nynnende Wall Street-tosse Mark Hanna. Billedkompositionerne og musikken er forrygende, som når Scorsese er bedst, og gennem tre timer er man velunderholdt af Wall Street-ulven og hans flok.

The Wolf of Wall Street er ikke markant i sit dramaturgiske materiale, og vi ved, hvad det hele ender med: en sur kone og en stor dom. Den forsøger ikke at vise nogen større morale, udover at den dokumenterer den overdrevne ødselhed i disse menneskers liv - sandsynligvis med et ekstra pift for at gøre den mere overdimensioneret og publikumslækker.
Hvis man vil fundere over den, kan man spørge sig selv, om vi fra den ene økonomiske krise til den næste lærer noget om hele det finansielle system, der styrer verden, og om hvem der i virkeligheden administrerer verdens penge og aktiekurser. I The Wolf of Wall Street er det en flok grådige unger, og andre folks penge er deres legetøj!

The Wolf of Wall Street
Se spilletider
Se filminfo