Flere nyheder

 
Litteratur
Den sommer far blev homo

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Den sommer far blev homo
Ons. 8. jan. 2014

13 år - uden hår. Det er et stort emne for bogens hovedperson Arvidsjaur aka Arvid, som er meget fokuseret på pubertetens ankomst eller manglen på samme. Han vil bare så gerne være ligesom sin bedste ven Frank, der virker som om han har helt styr på det hele. Men hvordan kan Arvid have styr på noget som helst, når han befinder sig ude på Larstyndskids marker med sin far, som han mistænker for at være homo og en hund, der konstant er liderlig?

Oppe i Nordnorge, hvor der ikke er andet at se end Skandinaviens mest berømte das med diskokugle og ABBA-musik, befinder Arvid sig denne sommer med sin nyskilte far. Moren er nemlig skredet med sin pilatestræner og har overladt en noget indebrændt søn med hans far i et lig af en campingvogn.

Arvid, der meget hellere ville besøge sydens sol ligesom sin bedste ven Frank, er ved at rådne op af kedsomhed, lige indtil det en våd regnvejrsaften banker på campingvognen, og sommeren for Arvid for alvor begynder. Indiane, som står udenfor i regnen, er en 12-årig meget insisterende pige, som man ikke bare sådan let slipper af med igen. Og da hun også er den eneste på Arvids alder i miles omkreds, må han mod sin vilje åbne sig lidt over for pigen, selvom han på ingen måde har den store interesse for piger endnu. Men da også hans noget brunstige hund Waldo vælger at bedække Indianes hund Lady som noget af det første, er det jo næsten, som om de to bliver i familie, som Indiane straks påpeger.

Arvid og Indianes fædre bliver også hurtigt gode venner. Måske endda lidt for gode venner, hvis man spørger ungerne. Arvid er især bekymret, da han hører, at Indianes far er homo. Han sætter derfor alle sejl ind for at holde øje med sin far og sørge for, at han ikke bliver homo ligesom Indianes far.

Med hjælp fra Indiane får de to nok at se til med at udspionere deres fædre, og de gør hvad de kan, for at skille dem ad. Det hele er bare så svært, når man som Arvid har nok at tænke på i forhold til sig selv og pubertet. Især når ens nye veninde er et par skridt længere fremme i skoene end én selv, hvordan imødekommer man så hendes pludselige tilnærmelser og vil man gerne imødekomme dem?

Historien er skrevet i dagbogsform. Det er Arvid, der stjæler det berømte lokums gæstebog og bruger den til at få styr på alle tankerne, der flyver rundt i hovedet på en teenager. Han beskriver sit forhold til sin familie, sit forhold til sig selv og ikke mindst forholdet til hans nyeste bekendtskaber. Det handler i den grad om det ømtålelige emne seksualitet, både farens, men også Arvids egen.

Flere steder i bogen er så sjove, at man ikke kan lade vær med at kigge op for at grine. Arvids lidt bitre tankegang og måden han skal beskrive sin flovhed over sin far, er simpelthen vanvittigt morsomt, selv for en der er over dobbelt så gammel som bogens hovedperson.

I midten af bogen er der lige et stykke, der godt kan virke lidt ensformigt, men ellers skildrer bogen fint emnet med humor, uden det går hen og bliver for meget.

Køb eller bestil bogen på saxo.com


Endre Lund Eriksen: Den sommer far blev homo
Gyldendal, 213 sider
ISBN: 978-87-02-14785-8