Flere nyheder

 
Litteratur
Byd ind

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Byd ind
Fre. 31. jan. 2014

En amerikansk bestseller er nu oversat til dansk. Den succesfulde forretningskvinde Sheryl Sandberg opfordrer kvinder verden over til at "byde ind" ("lean in"), at drømme store drømme, overvinde forhindringer og udnytte deres fulde potentiale for at skabe en bedre og mere lige verden.

Forfatteren Sheryl Sandberg kommer fra topposter i Google og det amerikanske finansministerium og er nu succesfuld COO (Chief Operating Officer) hos Facebook. Hun er på listerne Times 100 Most Influential People in the World og på Fortunes 50 Most Powerful Women in Business. Hun har en MBA fra Harvard Business School, en mand og to børn. Og så er hun kvinde og feminist. Denne håndbog og inspirationsbog til kvinder verden over er hendes første. Tankerne, hun har gjort sig, blev første gang konkretiserede, da hun gav sin første TED-talk tilbage i 2010. Denne og andre kan findes på www.ted.com/talks/.

Bogen vigtigste pointe er, at kvinde ikke skal læne sig tilbage i deres arbejdsliv - de skal byde ind. Under overskrifter som "tag plads ved bordet", "gør din partner til en rigtig partner" og "gå ikke før du går" forsøger hun med historier, fakta og utallige referencer at sætte fokus på de indbyggede stereotyper, som kvinder overalt ligger under for. Det er kampen om ligestillingen, der genoptages.

Overalt i bogen refereres til undersøgelser og rapporter i så overvældende grad, at der allerede efter det første kapitel er 41 fodnoter. Statistikken er med til at underbygge mange af de udfordringer, Sandberg påpeger; udfordringer og barrierer, som oftest ikke engang er erkendt af kvinder selv. Det er lidt skræmmende, hvor mange data der skal på bordet for overhovedet at bevise eksistensen af problemet ved ikke at have ligeberettigelse mellem kønnene i år 2014.

5 store stjerner for bogen fra denne anmelder. En øjenåbner, der selvom den er en smule amerikansk i sit udgangspunkt er lige så aktuel i Danmark, også selvom vi i mange af bogens sammenligninger lægger overliggeren for, hvordan det ser ud for kvinder og ligestilling i verden i dag. Så længe det ikke hedder 50/50, har vi per definition ikke lige rettigheder.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Sheryl Sandberg: Byd ind. Kvinder, karriere og viljen til lederskab
Oversætter: Hanne Lützen
Forord: Stine Bosse
Rosinante, Sider: 243
ISBN: 978-87-638-2873-4