Flere nyheder

 
Film
En klodset reklamefilm

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
En klodset reklamefilm
Tor. 6. feb. 2014



Det kan undre, hvem Phil Lord og Christopher Miller har set som deres målgruppe for "LEGO Filmen - Et klodset eventyr". Der kræves nemlig rigtig meget af publikum for at få dem til at blive siddende i salen og investere sig i fortællingen. Efter de første 20 minutter er filmens fulde plot blevet afsløret, og de resterende 80 minutter bruges på at gentage moralen.

Lige meget hvor mange ekstra lag, det forsøges at gives denne meget tynde historie, ja så virker det ikke. Den bliver mere udvandet end noget andet.

I LEGO City hersker den onde Direktør/Diktator, der sørger for, at alle byens borgere hver dag følger de fremsatte byggevejledninger. Disse dækker over alt i deres liv, lige fra de står op om morgenen, til de går i seng om aftenen. Han har også planer om at overtage hele verden med sit super-våben "Kraglen". Der er et byggetrin for alle tænkelige situationer, som "Drik mega dyr kaffe - ja, tak det bliver 191 kr.". Alle indbyggere ser det samme hjernedøde tv-show kaldet "Hvor er mine bukser", og alle synger med på den samme irriterende ørehænger "Alt er Super-Duper", hvis omkvæd hjemsøger ens hjerne et par dage efter.

Vi møder Emmet, en LEGO-bygningsarbejder, der absolut ingen personlighed har. Han er blank som et stykke papir, eller som troldmanden Vitruvius omtaler Emmets hjerne: "Det er så tomt, at der ikke er noget at rense ud." Ved et tilfælde finder Emmet "modstandstykket". Et rødt låg til en tube lim. Dette er det eneste, som kan standse Diktatorens overtagelse af verden. Men han bliver fanget af Diktatorens mænd, ledet af Betjent God/Betjent Grum. En figur, der med sit dobbelt-ansigt både kan være good og bad cop med det samme. Der er bare nogle amerikanske begreber, som ikke fungerer godt på dansk.

Emmet bliver reddet fra Betjent God/Betjent Grum af troldmanden Vitruvius og Graffititøsen. De mener, Emmet er den udvalgte. At han er Mesterbyggeren over alle Mesterbyggere, der kan redde dem alle fra den onde Diktator. Som en anden Luke Skywalker skal Emmet nu lære at bygge uden byggevejledningen og bruge sin fantasi. Han skal tænke selv; se mulighederne frem for begrænsningerne. Han skal tænke ud af boksen og at skabe noget selv.. Ja, filmen fortsætter med at tærske det samme budskab på et utal af måder.

Resten af filmen bliver nærmest en meget lang reklamesølje for alle de LEGO-produkter, som er på markedet eller har været på markedet. Det kræver ikke det helt store for publikum at flytte fokus over på en slags "spot din yndlingsfigur-jagt". For handlingen er udspillet tidligt, så der er tid til at finde Batman, Superman, Han Solo, The Green Lantern, Wonder Woman, The Flash, Abraham Lincoln, Michelangelo fra TMNT, Shaquille O'Neal og mange, mange flere. Der er også nogle få sjove replikker smidt ind hist og her i et forsøg på at vække os lidt. Såsom "Alt dette er sandt, fordi det er fremsagt på rim" eller "Kan du se de anførselstegn, jeg laver med mine klohænder".

Det er rigtig ærgerligt at se, at en så teknisk flot film - for animationen og figur- og scenografi-designet er absolut i top - blive overskygget af så stor mangel på den gode fortælling. Der er brugt så meget energi og talent i udviklingen af de enkelte figurer og bygninger. Det er imponerende at se detaljegraden i det. Jeg var specielt spændt på at se, hvordan gengivelsen af et element som vand ser ud.

I sidste ende er LEGO Filmen - Et klodset eventyr desværre et eksempel på, at selvom der kan være smidt nok så mange penge efter udviklingen af det visuelle, kan det aldrig redde en film, at den er flot lavet. Specielt ikke en animationsfilm. For hvad hjælper det at have en bunke fantastiske billeder, når man ikke har en fortælling, som kan binde billederne sammen på en ordentlig måde?

Filmen ender med at kløjes i sit eget budskab om at se ud over byggevejledningen netop ved at være så nøjagtig i sin animation, at selv LEGO-hestene ikke bevæger deres ben. Det hele virker desværre som om, det skal fange 30-sekunders-publikummet, som måske ville zappe forbi filmen på TV. Men i biografen kræver vi mere som publikum. Vi vil ikke blot have pæne billeder. Vi vil også have den gode historie, og vi vil ikke tales ned til.

LEGO filmen - et klodset eventyr
Se spilletider
Se filminfo