Flere nyheder

 
Litteratur
Bag Glutenfrit

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Bag Glutenfrit
Tor. 20. feb. 2014

Alle, der er ramt af glutenallergi eller -intolerance, ved, at det glutenfrie marked kan være lidt af en jungle at finde rundt i. Det kræver oftest tid og forberedelse, hvis man som andre vil nyde brød eller kager. Derfor vælger mange at kaste sig ud i bagekunsten selv, men også her kræver det øvelse at ramme den helt rigtige krumme.

Bag Glutenfrit er endnu et eksperiment inden for bagekunst, som med succes i Sverige har udviklet sig til et helt bageri. Forfatteren bag både bog og bageri, Karin Moberg, fik sin idé, da hendes søn Adam fik konstateret glutenallergi som ni årig. Efter at have ledt markedet tyndt for færdigbagt glutenfrit brød, fik hun idéen til at starte sit eget bageri med navnet FriendsOfAdam.
Oscar Målevik, bogens anden forfatter, har været med til at udvikle grundopskrifterne samtidig med at være ansat i bageriet.

Bogen indeholder 50 forskellige opskrifter på hjemmelavet glutenfrit brød, morgenmadsprodukter og kager. Ingredienslisterne kan virke lidt lange, men da mange af specielvarerne går igen i mange af opskrifterne, skal man ikke ud og købe nye ting hver gang, man vil bage noget nyt fra bogen. Opskrifterne er meget kort beskrevet og virkernemme at gå til, hvis bare man har de rigtige ingredienser.

Bogen virker dog ikke, som om den er henvendt til nybegyndere inden for den glutenfrie verden, men nærmere til nogen der i forvejen har lidt styr på teknikkerne. Bogen beskriver for eksempel ikke i dybden, hvor svært det er at bage glutenfrit. Glutenfri dej er meget svær at få til at hænge sammen, og derfor skal man bruge en masse af disse specielingredienser og teknikker for at få det til at ligne et brød, som de fleste ville kalde normalt. Der er ingen hjælp at hente under opskrifterne, hvis man kommer lidt på afveje og har brug for nogle tips til at rede sin dej. Bagerst i bogen er et par generelle bagetips, som man kan benytte sig af, der i virkeligheden nok skulle have været placeret forrest i bogen til information, inden man går i gang med den anderledes bagekunst.

Samtidig er der mange mennesker med glutenallergi og -intolerance, som heller ikke tåler laktose/mælk; dette vælger bogen ikke at gå nærmere ind i andet end en ultrakort bemærkning bagerst i bogen om, at de forresten også bruger laktosefri smør i deres opskrifter, men at det vælger man naturligvis selv. Her kunne de godt have brugt lidt mere energi på at inddrage dette i selve opskrifterne. Ydermere nævner de heller ikke noget om, at bagepulver faktisk også indeholder gluten, og at man derfor bør vælge at bruge en glutenfri én af slagsen alt efter, hvor meget man tåler. Billederne i bogen er æstetisk flotte og samtidig også en stor del af bogens indhold. Flere sider i bogen er kun billeder. Det er en ret stor bog på 144 sider, som "kun" indeholder 50 opskrifter. På den måde kan bogen godt virke som en meget stor bolledej at slå op, for en meget lille krumme.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Karin Moberg og Oscar Målevik: Bag Glutenfrit - fra brød og baguettes til brownie
Gyldendal, 144 sider
ISBN: 978-87-02-15555-6