Flere nyheder

 
Litteratur
Fjernsyn for børn

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Fjernsyn for børn
Tir. 4. mar. 2014

Børnefjernsyn er gennem tiden blevet et vigtigt stykke dansk kulturarv. Det er, som forfatteren Nina Sahl i denne bog om fjernsyn for børn udtrykker det, "vores fælles historie". Alle har set børnefjernsyn da de var små, og sammen kan vi alle mindes barndommens glæder gennem disse fælles historier fra tv.

Fjernsyn for børn er et kig tilbage i tiden til dengang, børnefjernsyn fik sin første sendetid på skærmen. Nina Sahl har bl.a. rodet i Danmarks Radios arkiver for at finde cremen af cremen fra tidernes allermest populære udsendelser for børn. Det hele startede i de uskyldige og velopdragne 50'ere, hvor et par af radioens børneudsendelser bliver overført til tv. De bliver på ingen tid mere og mere udviklede og gennemtænkte, især da DR får B&U-afdelingen. Inden længe er børne-tv ikke bare underholdning, men også lærerigt og inspirerende oveni.

I bogens gennemgang præsenterer Nina Sahl os for alle de børneudsendelser, som vi enten havde glemt eller måske endda længtes efter. Hun beskriver i detaljer handlingerne til flere af de mange udsendelser, der har været vist på tv; ikke bare på Danmarks Radio, men også TV2 som gør sin entre noget senere. Udover de detaljerede beskrivelser af udsendelserne hører vi også kendte personer udtale sig om hinanden og om de programmer, de har medvirket i. Det er alle, lige fra den klippeklister-glade Jørgen Clevin, fortællerstemmen Thomas Winding, Danmarks bedste dukkefører Hanne Willumsen til nutidens nisse Pyrus og vores allesammens Bubber. Dette er bare et lille uddrag af de mange betydningsfulde mennesker, der har været med til at berige vores barnesind gennem tiden.

Som nævnt er bogen meget beskrivende og kan ind imellem godt virke lidt for opremsende med: "Og så skete der dét, og så skete der noget andet..." Nina Sahl reder det dog lidt ved at have et ret flydende sprog, så det ikke bliver helt så tungt, som det kunne have været. Selvom bogen er en fagbog, mangler den absolut flere billeder fra de forskellige udsendelser, der er beskrevet. Fysiske billeder er med til at genskabe de billeder, vi har i vores hoveder fra barndommen. Bogen har dog billeder, men de er mange steder små og lidt utydelige. Det ville klart virke meget bedre, hvis bogen havde haft flere og større fotografier, ligesom man kunne have skåret lidt af den detaljerede tekst fra. Men at vække barndomsminder, det må man bestemt sige at, Fjernsyn for børn gør. Man får lyst til at gense alle sine yndlingsfigurer og -historier fra en tid, hvor alting var så let og helt uden bekymring.
Den eneste bekymring, der kunne være, var om der nu blev vist Bamses Billedbog eller Anna og Lotte.


Nina Sahl: Fjernsyn for børn
Auctoris, 380 sider
ISBN: 8799619806

RABAT: Bestil bogen direkte fra forlaget til kun 169,95 kr. inkl. moms og porto (normalpris 369,95).
Husk at skrive "KultuNaut" i kommentarfeltet, når du afgiver din bestilling. www.auctoris.dk/Bestil.html