Flere nyheder

 
Litteratur
Platon V

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Platon V
Tir. 4. mar. 2014

Slutningen på nyoversættelsen af Platons samlede værker nærmer sig sin afslutning. Der foreligger pt. fem alvorstunge bind, der i beundringsværdig oversættelse og tilhørende introduktion virkelig sætter Platons visioner og tanker ind i et moderne dansk sprog. Der er ingen tvivl om, at det samlede værk langt vil overstige de 6 stjerner, så den burde være obligatorisk på enhver bogreol.

Måske er Platons stat ikke den bedste at leve i. Her er tænkt på alt. Stort som småt, fra regulering af børn til statsstyring, er genstand for filosoffens interesse. Eller sagt med andre ord; det er hele menneskets liv, der er behandlet. Intet bliver overladt til tilfældighederne, og for dem, der kunne ønske sig et stærkt individualiseret samfund, er der ikke meget at hente. Og dog. Der stilles store krav til det enkelte menneske. Men det fælles, det overordnede samfund, er målet. I det skal det enkelte menneske trives med sit virke. Lovene er på mange måder væsentligt forskelligt fra det foregående bind om staten. Som altid hos Platon er det særdeles godt skrevet, ja, nærmest mesterligt i sin udtryksform, og man er som læser travlt beskæftiget hele vejen igennem.

Princippet er ikke som i Staten, at filosofkongerne skal styre hele foretagenet. Nej, nu er det græske nybyggere på Kreta, der skal grundlægge idealbyen. Befolkningen skal bestå af præcis 5040 hustande, der hver skal have tildelt jordlodderne efter et retfærdighedsprincip, hvor alle i realiteten får det samme. Lovene er ikke en titel af navn, men i høj grad af gavn, idet der udrulles den ene lov efter den anden. Med de dertilhørende straffe, i alt 155. Det er fornøjelig læsning og samtidig meget nærværende for os europæere, og ligesom det var tilfældet ved de foregående bind, så er det fascinerende, at et menneske for så lang tid siden har haft sådanne tanker og overvejelser om et samfunds opbygning og liv, som det er tilfældet her.

I bund og grund er værket overflødigt at anmelde. Det er oversættelsesarbejde på meget højt niveau, kommentering på ypperligste vis og alle forventninger bliver indfriet. Der er plads til lystlæsning, nærlæsning og studielæsning af værket. Magisk at bo i så lille et sprogområde med plads og rum til så grandiose oversættelser.

Platon: samlede værker i ny oversættelse, bind 5 Lovene og Epinomis
Red. Jørgen Mejer og Chr. Gorm Tortzen Gyldendal, 520 sider
ISBN: 978-87-02-07060-6