Flere nyheder

 
Klassisk musik
Lucia di Lammermoor

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Lucia di Lammermoor
Man. 10. mar. 2014


(Foto: Anders Bach)

Jyske Opera opfører i denne sæson Donizettis tragiske opera "Lucia di Lammermoor". Handlingen kan beskrives som en blanding af "Romeo og Julie" og "Hosekræmmeren". Der er således dømt slægtsfejder, tvangsægteskab, vanvid og blodbad.

Isabella Bywater har stået for iscenesættelse, scenografi og kostumer. For at et moderne publikum kan få en mere umiddelbar forståelse af fortællingen om to familier, der bekriger hinanden, og deres strategiske magtspil, har Isabella Bywater valgt at henlægge handlingen til et mafiamiljø. Dette valgt er intet mindre end genialt. Man forstår instinktivt, at Lucias bror Enrico er en slags godfather, der manipulerer alle andre for selv at få mere magt. Alle Enricos håndlangere er iklædt jakkesæt og solbriller, så der er ingen tvivl om, hvor deres loyalitet ligger. Hvorfor Lucias hemmelige kæreste Edgardo skal iklædes en gammeldags, brun, engelsk militæruniform og have en latterlig hue på er til gengæld svært at forstå. Påklædningen får ham til at se komplet latterlig ud, og han er svær at tage seriøst.

Alle de større roller i operaen er dobbeltbesatte. Hovedrollen som Lucia spilles af Henriette Bonde-Hansen/Claudia Boyle. Rollen stiller meget store krav til sangeren, som skal klare både de dybe og de meget høje toner. Henriette Bonde-Hansens fremstilling af vanvidsscenen i tredje akt, hvor Lucia til sidst skærer sig i håndleddene og falder døende om, rammer så dybt og føles så ubehagelig, at man næsten ikke kan holde ud at give hende den klapsalve, hun fortjener. Bonde-Hansen er i en klasse for sig, selv om alle andre også gør det godt. Rollen som Enrico spilles af Lars Møller/Georges von Bergen, og her skal især fremhæves det store skuespiltalent, der kommer til udtryk, idet Enrico er en kompleks karakter, der både skal være hård og uforsonlig, samtidig med at han skal vise følelser, f.eks. sorg over moderens død. Lucias hemmelige kæreste Edgardo spilles af Danilo Formaggia/ Xavier Moreno. Ved premieren blev partiet sunget af Danilo Formaggia, som synger aldeles fremragende. Som nævnt ovenfor var det svært at tage ham seriøst i det antræk, han havde på, men hvis man lukkede øjnene, var han fantastisk. De øvrige medvirkende i stykket er Arturo (Erik Bekker Hansen), som Enrico ønsker Lucia gift med for at styrke sin egen position, Raimundo (Jakob Christian Zethner/ Jens Bové) som er familiens præst, Alisa (Birgitte Mosegaard Pedersen/ Annette Dahl) som er Lucias tjenestepige, samt Normanno (Robert Bøgelund Vinther/ Tue de Stordeur) som er en af Enricos håndlangere.

Operaens plot er, at Enrico og Lucias familie ligger i en fejde med Edgardos familie. Edgardo og Lucia er blevet forelskede i hinanden. Det lykkes Enrico at overbevise Lucia om, at Edgardo ikke længere elsker hende, at han har en anden kvinde, og at det er Lucias pligt at hjælpe og støtte sin bror ved at gifte sig med Arturo. I det øjeblik Lucia underskriver vielsesattesten, bryder Edgardo ind og bliver rasende over Lucias svigt. Lucia forstår, at hun er blevet snydt og manipuleret af sin egen bror. Hun bliver vanvittig og slår Arturo ihjel på bryllupsnatten og begår efterfølgende selvmord. Da Edgardo hører at Lucia er død, begår han også selvmord.

Ideen om at henlægge handlingen til et mafiamiljø er genial. Forestillingen står og falder med talentet hos sangerinden, der spiller Lucia. Hvis Claudia Boyle klarer rollen lige så godt som Henriette Bonde-Hansen, så er forestillingen værd at se alene på grund af dem.

Lucia di Lammermoor
Den Jyske Opera
Se turnéplan