Flere nyheder

 
Film
Hotellet der ville have det hele

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Hotellet der ville have det hele
Tor. 27. mar. 2014


(Foto: Fox Film)

På eventyrlig vis har instruktør Wes Anderson forsøgt at strikke en gakket og løjerlig verden sammen med en historisk skildring. Resultatet er den aktuelle biograffilm "The Grand Budapest Hotel". Den skøre historie om hotelejeren og lobbydrengens bedrifter på et ufrivilligt og komisk eventyr falder dog desværre til jorden undervejs.

The Grand Budapest Hotel fortæller historien om den legendariske concierge, Gustave H (Ralph Fiennes), på et berømt hotel beliggende i en spaby i det europæiske, fiktive alpeland Zubrowka. Vi befinder os midt imellem to verdenskrige. Og mens fascismen ruller ind over Europa, prøver Gustave H ihærdigt at holde serviceniveauet oppe på sit storslåede hotel. Desuden er han noget af en darling hos de ældre damer, som flittigt gæster hotellet, især Madame D (Tilda Swinton) har et særligt godt øje til ham. Efter hendes pludselige død under mystiske omstændigheder efterlader hun Gustave H et dyrebart maleri. Dette falder dog ikke i den efterladte families smag, og her indtræder balladen. Især hendes søn Dimitri (Adrien Brody) vil gå langt for at forhindre, at maleriet havner i ikke-familiære hænder. Gustave H drager nu ud på et hvirvlende eventyr med sin trofaste lobby boy Zero Moustafa (Tony Revolori), forfulgt af de vrede arvinger.

Den konstante, underliggende komik, som prøver at lime filmen sammen, er desværre ikke overbevisende. Problemet med den ellers anmelderroste og Oscar-nominerede instruktørs produktion er, at han putter alt for meget af den såkaldte lim ind i de alt for mange sprækker. Det resulterer i en rundtosset og usammenhængende verden, hvor struktur, mening og opbygning er svær at finde hoved og hale i. Den ellers noget så gode idé med at lave en film, hvor universet er inspireret af "pre-code"-komedier fra starten af 1930'erne (før Hollywood indførte censur) samt forfatteren Stefan Zweigs fortællinger og memoirer, falder desværre til jorden.

I stedet for at hoppe og danse på absurde kommentarer og latterfremkaldende, finurlige jokes i ny og næ, sidder man med den omvendte fornemmelse. Den vil for meget, og prøver for meget. Alt skal ske på én og samme gang, og helst så meget som muligt. Dette afspejles også i den famøse, lange hitparade af skuespillere, som dukker op på skærmen i tide og utide. Herunder kan nævnes et mindre udvalg udover de allerede nævnte: Edward Norton, Saoirse Ronan, Willem Dafoe, Mathieu Almaric, Jeff Goldblum, Jude Law, Bill Murray, Jason Schwartzman, Tom Wilkinson, F. Murray Abraham og Owen Wilson.

Når det så er sagt, er det uden tvivl nogle gode skuespillere, instruktøren har fået fat i, selvom de konstant velkendte ansigter kan virke for overpøsende. Især karakteren Gustav H bliver spillet forrygende af Ralph Fiennes. Og Tilda Swinton, som spiller Madame Céline Villeneuve Desgoffe und Taxis, også kaldet Madame D, træder uhyre overbevisende ind i den 84 år gamle enkegrevindes krop og sind. For ikke at tale om den på én gang uskyldige, hårdt prøvede og intelligente lobbydreng Zero, som spilles af Tony Revolori - intet mindre end en genial figur med en kløgt og snilde, som nærmest kun han besidder i mængden af den fjogede karakterflok.

Udover de professionelle præstationer fra de kendte og mindre kendte skuespillere, har Wes Anderson formået at skabe en masse smukke og stemningsfremkaldende billeder, som lægger et fortryllet tæppe over den østeuropæiske eventyrverden. Dette er dog desværre ikke helt nok til at bryde igennem filmens tykke lag af påtagede og jævnt kedelige jokes.

The Grand Budapest Hotel
Se spilletider
Se filminfo