Flere nyheder

 
Litteratur
Hanna & Emma

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Hanna & Emma
Ons. 2. apr. 2014

I Bente Bratlunds letlæste bogserie om Hanna & Emma udkommer nu bind 4, "Sur citron & Hemmelig gæst". Her får Hanna meget mod sin vilje en papsøster med grønt hår og ring i næsen. Ingen af pigerne har lyst til at være en del af forældrenes planer. Men de finder hinanden.

For Hanna er det ikke så let at acceptere, at hendes mors nye kærestes datter pludselig skal sove i hendes seng. Faktisk er det jo en helt fremmed person, der bliver påtvunget som en ny veninde. Og så er det ovenikøbet nødvendigt, at de skal kunne lide hinanden. For ellers bliver forældrene bare kede af det. Hanna er altså langt fra positiv ved tanken om at få en papsøster. Alting går jo fint, som det er. Hun har sin mor og bedsteveninden, Emma. Det viser sig desuden, at hendes papsøster, Jill, er en rigtig underlig én. Hun er imod alt og alle og synes endda, at hun selv er bedre end alle andre. Men hvad skal Hanna egentlig gøre, da Jill stikker af fra SIN mor, og behøver en papsøsters hjælp? Hanna & Emma må tage sagen i egne hænder. De finder et gemmested til Jill i kælderen hos en af deres klassekammerater. Tingene udvikler sig i en anden retning, end Hanna havde tænkt sig. Hun og Jill bliver "blodsøstre", og så må man jo kunne holde på en hemmelighed.

I Hanna & Emma, bind 4 er de to historier Sur citron & Hemmelig gæst egentlig bare to på hinanden følgende kapitler, der handler dels om Hannas første møde med sin papsøster Jill, dels om papsøsterens flugt fra sin mor, da denne vil flytte sammen med sin nye kæreste. Hanna og Jill, hvis mor og far er kærester, udvikler et venskabsbånd midt i de voksnes mange planer, og de opdager, at de har brug for hinanden. Når man er et halvstort barn, er det nemlig slet ikke let at blive flyttet rundt fra det ene sted til det andet som en umælende pakke. De spirende selvstændighedsfølelser blandes med frustrationen over den magtesløshed, de føler over de voksnes planer. Dette kan mange børn i sammenbragte familier sikkert nikke genkendende til. Hanna får i historien heldigvis chancen for at vise Jill, at hun er mere end bare en pakke, som følger med sin far.

Sur citron & Hemmelig gæst, der er oversat fra norsk, berører som sagt et emne, der er relevant for de rigtigt mange børn, der vokser op i andre familiekonstruktioner end den traditionelle kernefamilie. Venskaber og søskenderelationer er for de halvstore børn nærmest vigtigere end forældrene, og Hanna & Emma-serien har blik for at skildre deres hverdag. Desværre bliver historien, der er skrevet i læse-let sværhedsgraden, ikke fortalt med nogen stor sproglig variation eller kreativitet. Teksten bærer præg af gentagelser af ord og udtryk og virker generelt mere naiv, end nødvendigt er, når målgruppen trods alt er læsende skolebørn. Sætningerne indledes gerne med "pludseligt..." (skete det ene eller det andet). Hanna bliver således (på ganske få sider) både "pludselig vred på Jill" og "pludselig gal på Jill" og får så "pludselig en ækel følelse". Andre ord, som for eksempel ordet "underligt" anvendes også om alt muligt. Muligvis savner den norske udgave også sproglig nuance, men under alle omstændigheder er det lidt synd for alle de nye læsere, at de ikke får en mere inspirerende læseoplevelse.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Bente Bratlund: Emma & Hanna, bind 4: Sur citron & Hemmelig gæst
Høst og Søn, 88 sider
ISBN: 978-87-638-3376-9