Flere nyheder

 
Klassisk musik
Repremiere på "La Bayadère"

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Repremiere på "La Bayadère"
Tir. 8. apr. 2014


(Foto: Costin Radu)

Det Kongelige Teater har repremiere på Nikolaj Hübbe og Ewa Draws opsætning af Marius Petipas ballet "La Bayadère", der blev førsteopført i Mariinskij Teatret i Sankt Petersborg i 1877 og hører til blandt de helt store balletter inden for den russiske tradition.

I Petipas oprindelige version foregår balletten i Indiens fjerne fortid, men i den danske opsætning er handlingen blevet flyttet frem til slutningen af 1800-tallet, hvor Indien var en engelsk koloni. I opsætningen mødes elegante engelske damer og soldater i kakifarvede shorts og lange hvide knæstrømper med farverige, slørklædte danserinder, en koboltblå gud, en udstoppet tiger og en "ægte" elefant. Det er et spektakulært syn, men driver også af tung, honningsød orientalisme.

Selve historien er et forholdsvis simpelt trekantsdrama: Sir William Sibley (Alban Lendorf), oberst i den engelske hær, kommer under en tigerjagt forbi et stort braminertempel, hvor han får øje på den smukke bajadere Nikija (yndefuldt danset af J'aime Crandall). De forelsker sig hovedkulds og lover hinanden evig troskab. Men William er allerede forlovet med vicekonsulens datter, Lady Emma Ashbury. Under forlovelsesfesten bliver Nikija tvunget til at danse som en hyldest for det unge par, men hendes gribende solo udtrykker angst, lidelse og jalousi. Emma har opdaget deres hemmelige forhold og giver derfor rivalinden en blomsterkurv, hvor der gemmer sig en giftslange. Nikija bliver bidt og segner om i dødskramper. Hun bønfalder William om at give udtryk for sin kærlighed, men han afviser hende, og hun dør. I sidste akt ser vi en ulykkelig William skyde sig selv en kugle for panden, hvorefter hans sjæl vandrer af sted mod skyggernes rige.

I modsætning til de foregående akters eksotiske gøgl og lir er denne sidste akt, Skyggernes rige, helt minimalistisk. Ud af disen kommer én for én 24 danserinder i hvid tutu og bevæger sig langsomt ned mod scenen, nærmest som i et buddhistisk mantra. Efter dette fascinerende optrin dukker William frem og mødes med sin Nikija i et saligt øjeblik.

La Bayadère
Det Kgl. Teater, Gamle Scene
Se spilleplan