Flere nyheder

 
Film
Det store stilehæfte

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Det store stilehæfte
Ons. 16. apr. 2014


(Foto: Miracle Film)

Janos Szasz' "Det Store Stilehæfte - Krigsdagbogen" er en medrivende og sørgelig fortælling om, hvad krigens rædsler kan gøre børn i stand til.

Ungarn 1944. Slutningen af 2. Verdenskrig nærmer sig. En mor ser sig desperat tvunget til at efterlade sine 13-årige tvillingedrenge hos deres bedstemor, der bor alene ude på landet. Bedstemoren (fabelagtigt spillet af Piroska Molnar), der kaldes for "Heksen" i landsbyen, er ikke glad for situationen og ser drengene, som hun kalder for "horeunger", som en plage mere end en velsignelse.
Drengenes historie bliver fortalt parallelt med, at de skriver en krigsdagsbog, hvor de har svoret at fortælle sandheden fremfor alt.

Dagbogen udgør nogle fine kollager blandt filmværkets billeder. Tegningerne viser angsten med en barnlig palet, der reflekterer den ubehagelige virkelighed.
Gennem den får vi fortalt grunden til drengenes handlinger og deres forhold til de nye omgivelser: Naboens lemlæstede datter (Orsolya Toth) lærer dem at lyve, at afpresse og stjæle. Bedstemoren som ikke giver dem mad, før de arbejder for føden, og som ikke holder sig tilbage med at slå "horeungerne", hvis hun anser det for nødvendigt.

Brødrene må holde sammen for at overleve krigens rædsler, hvilket de gør ved at pålægge sig slags mission om at udsætte sig selv og hinanden for det værste (prygl, sult og hårdt arbejde). På denne måde gør de sig hårdhudede imod, hvad udefrakommende udsætter dem for. Følelser skal ikke indblandes, og breve fra mor brændes for ikke at huske den verden, de har forladt. For dette er mere trist og smertefuldt end alverdens tæsk.
Oplevelserne resulterer i, at drengene langsomt glemmer den trygge og kærlige verden, de kom fra, og på makaber vis bliver desensibiliserede ift. værdien af menneskers liv. Tvillingerne bliver i stand til at begå mord og ofre dem, der var vigtigst for dem, nærmest uden nogen skrupler; et, for at rette op på balancen; og to, for at sikre sig overlevelse. For i sidste ende har de kun hinanden.

Den grusomme krig filtreres snedigt gennem øjnene på de 13-årige brødre (spillet brillant af Laszlo og Andras Gyemant, der gradvist bliver mere og mere uhyggelige i deres ansigtsudtryk), hvis navne aldrig bliver nævnt i filmen, og deres dagbog. Danske Ulrich Thomsen har en mindre rolle som underspillet, afskyelig og pervers tysk kommandant.

Det Store Stilehæfte er baseret på den verdenskendte roman af den ungarskfødte schweiziske forfatter Agota Kridtof, og Janos Szasz' film formår at fange fortællingens essens finurligt ved at skabe en universel historie om børn i krig. Filmen er derfor ikke en historie, der decideret handler om 2. Verdenskrig (tak for det!), men et værk om de inhumane følelser, der katalyseres i krig generelt. Noget som er uforståeligt for den forholdsvis trygge, lille verden vi lever i. Det er et værk, der bør ses, og som uden tvivl vil gøre, at man forlader biografen med en klump i halsen, og endnu engang kan man undre sig over, hvad krig med al dens ulykke og elendighed skal til for.

Det store stilehæfte
Se spilletider
Se filminfo