Flere nyheder

 
Teater
Tigerhjerte svøbt i kvindehud

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Tigerhjerte svøbt i kvindehud
Man. 14. apr. 2014


(Foto: Agnete Schlichtkrull)

Man tager 13 Shakespeare-stykker, fokuserer på historiernes kvinder og koger det hele ned til 70 minutter for fire af Det Kongelige Teaters bedste skuespillerinder. Det bliver til forestillingen "Tigerhjerte svøbt i kvindehud", som er et citat fra Shakespeares stykke "Henry VI".

Gennem forestillingen møder publikum Ofelia, Julie, Desdemona, Lady Macbeth, Lady Anne, Cleopatra og Margaret. De tilhørende mænd er dog også med, men alle roller spilles i modsætning til på Shakespeares tid af de fire medvirkende kvinder. Det er kvindernes aften, så de portrætterer både det kvindelige og mandlige aspekt. Deres sorte kjoler hæftes bare op til mandsdragt, så kan vi tænke os til resten. Der bliver snavet vældig igennem mellem de damer, og der overlades ikke noget til fantasien. Det er for så vidt i orden, men man lades underligt kold.

Kirsten Olesen, Signe Egholm Olsen, Helle Fagralid og Danica Curcic er de fire brave kvinder, der skal kæmpe sig gennem teksten, og den er svær at følge med i fra tilskuerrækkerne på trods af, at der dukker kendte citater op. Men lige når man mener at være med, skifter handlingen fluks til et andet stykke. Teksterne står i programmet, og der giver de noget mere mening, og der kan man se poesien i dem.

Scenografien er nærmest ikke eksisterende - det er den nøgne scene, og så benytter man sig scenografisk af Skuespilhusets mulighed for at opdele scenen i niveauer. Det gav på premiereaftenen lidt problemer med den kaskade af Hamlet-kranier, der flød på scenen, før de i hule drøn endte i dybet, og det forekom ikke tilsigtet.

Cleopatras badekar blev kørt ind til Danica Curcic, og hun gav den med liderlig længsel efter Antonius. Der er poetiske øjeblikke i forestillingen, men de opstår mest, når der synges sange af P.J. Harvey og Feist med akkompagnement af harmonika og ukulele.

Det er en sympatisk ide, Maria Kjærgaard-Sunesen har fået ved at sætte Shakespeares kvinder i centrum og give dem taletid. Resultatet er dog blevet fortænkt og ikke til at følge med i.

Tigerhjerte svøbt i kvindehud
Det Kgl. Teater, Skuespilhuset
Se spilleplan

Iscenesættelse: Maria Kjærgaard-Sunesen Scenografisk konsulent: Maja Ravn
Lysdesign: Morten Kongsted
Lyddesign: Jonas Vest
Oversættelse: Niels Brunse
Tekstbearbejdelse: Maria Kjærgaard-Sunesen, Niels Brunse, Jesper Bergmann
Medvirkende: Kirsten Olesen, Signe Egholm Olsen, Helle Fagralid, Danica Curcic