Flere nyheder

 
Film
CPH PIX: Spansk gys

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
CPH PIX: Spansk gys
Tir. 15. apr. 2014


(Pressefoto)

I CPH PIX' program står der, at Alfredo Monteros "In Darkness We Fall" virkelig ikke er for sarte sjæle. Så høje forventninger til gysereffekten i filmen ville jeg ikke lægge op til, men den er alligevel et alternativt bud på en found footage-film, der både underholder og chokerer.

Fem venner (spillet af hhv. Marcos Ortiz, Marta Castellote, Eva García-Vacas, Jorge Páez og Xoel Fernández) er på ferie på en idyllisk, men isoleret ø. Om dagen nyder de naturen, og om aftenen alkohol, lette stoffer og hinanden. Sproget er kækt, og de er eventyrlystne. Hurtigt finder de en afsides hule, som de beslutter sig for at udforske. Den påpasselige pige vil gerne ud hurtigt, mens de mere (dum)dristige begiver sig dybere og dybere ind. Vi ønsker, at de bare vender om, men ved at det ikke sker. Det er præmissen vi er gået ind til, og GoPro-kameraerne leder os videre ind i alle hjørner af den ekstremt klaustrofobiske grotte.

Alfredo Monteros In Darkness We Fall er en film i horrorgenren found footage - fundne optagelser - der vidner om en ubehagelig hændelse, der har fundet sted, hvor filmeren og de filmede typisk ikke overlever. Genren er blevet populær takket være amerikanske blockbusters såsom Blair Witch Project og Paranormal Activity-filmene. Men også spanierne har begået sig i genren med [REC] af Paco Plaza og Jaume Balaguero om en tv-reporter og kameramand, som følger reddere på arbejde og kommer ud for nogle skræmmende oplevelser.

Fælles for found footage er, at de mystiske hændelser typisk indeholder en paranormal aktivitet, der resulterer i nul overlevende. Men Monteros In Darkness We Fall indeholder kløgtige, subtile forskelle fra genrens tidligere film. For da de unge i gruppen farer vild inde i hulen, og dagene går uden vand og mad, begynder panikken hurtigt at brede sig, og i stedet for udefrakommende, lurende spøgelser, er det personernes indre frygt for at dø, der bliver gruppens dæmoner. Den psykiske angst og det fysiske pres på kroppen gør vennerne i stand til hvad som helst for at overleve - også selv om det betyder, at de må ofre hinanden. Kameraet skifter hænder undervejs og bliver også et værktøj til at overleve. Den forholdsvis åbne slutning, der ikke er forventelig, åbner op for spørgsmål om etik ved personernes handlemåder.
Herudover er et af højdepunkterne i filmen, at den er optaget i naturlige omgivelser. Instruktøren har brugt timer på at udforske hulen (hvilket er skræmmende i sig selv), og de 1200 meter korridorer og gallerier føles klaustrofobiske og angstprovokerende.

Den spanske (gyser)genrefilm har virkeligt formået at markere sig de seneste år, bl.a. med Børnehjemmet og [REC]. In Darkness We Fall er et interessant alternativt bud på gys, hvor chokeffekten leveres af menneskers desperate handlinger i stedet for mystiske ånder.

In Darkness We Fall
Se filminfo