Flere nyheder

 
Litteratur
Vintergæk

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Vintergæk
Tir. 15. apr. 2014

Bogen handler ikke, som dens titel antyder, om den søde forårsbebuder, som vi kender den. "Vintergæk" er en russisk metafor for et lig, som er begravet under vinterens første sne, og som først dukker frem i tøvejr. Alt er ikke, som det ser ud, hvilket allerede antydes på bogens delikate omslag af Christian Hvid - et smukt kvindeansigt, der kommer til syne bag et gækkebrev.

Vintergæk er en thriller, der foregår i det moderne Moskva, hvor den engelske advokat Nick Platt i tilbageblik fortæller sin nuværende forlovede om de oplevelser, der gjorde hans ophold specielt og skelsættende.

Nick Platt drev en advokatforretning i et korrupt og depraveret Moskva, som han måske, måske ikke, lærte at kende under sit ophold her. Hans klienter var udenlandske banker, der ville låne penge til russiske forretningsfolk i olieindustrien. Han bekriver sit job som at "smøre læbestift på svin". En dag redder han søstrene Masja og Katja og indleder en affære med Masja. Forelskelsens blindhed får Nick til at se mindre kynisk på tilværelsen og leder ham ind på et suspekt spor, hvor han langsomt, men sikkert kommer ud på dybere vand i en tro på, at en ung, smuk, russisk pige for alvor er interesseret i ham. Han vågner ikke mentalt, da han lokkes til at hjælpe pigernes tante med transaktionerne i forbindelse med flytning til en anden bolig.

Til gengæld holder hans kynisme over for naboen, hvis ven er forsvundet. Der har han ikke meget tid tilovers.

Hovedpersonen er på en gang intelligent, en god forretningsmand, men også naiv grænsende til det stupide, når det kommer til kærlighedsaffærer.

Bogen er fundamentalt spændende, og det er oplagt, at A.D. Miller trækker på egen viden fra sin tid i Moskva som Ruslandskorrespondent. Der er en følelse gennem bogen, så man næsten kan lugte byen. Imidlertid lider plottet under, at man som læser ret hurtigt ved, hvor den dårlige slutning fører hen.

Dertil kommer, at selve tanken om i detaljer at beskrive sine dårlige beslutninger og moralske fordærv over for en kommende ægtefælle for at få fred med sin sjæl og tilgivelse, forekommer næsten lige så naivt, som hans forhold til Masja og hendes søster var det.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

A.D. Miller: Vintergæk
Oversat til dansk af Ninna Brenøe
Klim, 242 sider
ISBN: 9788771291667