Flere nyheder

 
Film
DVD: Under kuplen

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
DVD: Under kuplen
Tor. 24. apr. 2014

CBS, der også stod bag successerierne "NCIS", "Big Bang Theory" og "Person Of Interest", står for produktionen af Stephen Kings "Under Kuplen". Førnævnte serier er temmelig overfladiske og letkøbte, men "Under Kuplen" er der dog en smule mere tanke bag.

Første sæson af den nyere amerikanske tv-serie, Under Kuplen (Under the Dome)er netop udkommet i Danmark.
Under Kuplen er baseret på romanen af samme navn af Stephen King. Den fortæller historien om beboerne i den lille (fiktive) by Chester's Mill, i staten Maine, hvor en massiv, gennemsigtig, uforgængelig kuppel pludselig afskærer dem fra resten af verden. Her er pludselig ingen adgang til internettet, ingen mobile signaler og begrænset radiokommunikation. Beboerne i Chester's Mill er med andre ord fanget, og nu skal de finde deres egne måder at overleve på, med hinanden og deres hemmeligheder. Der vil uundgåeligt blive mangel på ressourcer, og interne spændinger må stige stille og roligt. Mens militæret, regeringen og medierne er placeret uden for kuplens omgivende barriere og forsøger at bryde den ned, prøver en lille gruppe af mennesker indenfor at regne ud, hvad kuplen er, hvor den kom fra, og hvornår (eller om) den vil forsvinde.
Kuplen opstod temmelig pludseligt, og de beboere, der tilfældigvis var udenbys, er nu at finde uden for kuplen.

Under Kuplen er en ny post-apokalyptisk serie med et hav af producere, blandt andre Steven Spielberg og Stephen King, og seriens pilotafsnit er instrueret af Niels Arden Oplev. Serien er som bekendt bygget på bogen af samme navn, men hvorvidt den holder sig til originalen kan undertegnede desværre ikke melde om, da jeg ikke har læst bogen (men har fået lyst til det).
Chester's Mill er et sovende og hyggeligt lokalsamfund i Maine, og her plejer tilsyneladende ikke at ske så meget. Vi følger flere forskellige karakterer allerede fra starten, og disse er temmeligt forskellige. De forskellige karakterer er stort set alle forbundet med hinanden på den ene eller anden måde (sådan er det jo i virkeligheden ofte i mindre bysamfund). Karaktererne yder god indflydelse på hinanden, og det fungerer sådan set udmærket, selvom nogle af de mindre biroller er karikerede og klichéfyldte.

Under Kuplen har nærmest alle de elementer, en post-apokalyptisk serie skal have, både på godt og ondt. Noget af det onde har vi været inde på, og det gode er blandt andet, at historien er udmærket skruet sammen (bevares, Stephen King har gjort det grove). Der er kaos, naivitet, panik, frygtløshed, idioti og egoisme etc.
Under Kuplen fungerer egentlig også udmærket som "afskåret fra omverdenen-serie", men minder dog utroligt meget om serien Jericho fra midten af 2000'erne. I Jericho var grundpræmissen anderledes, men dog stadig "afskåret" og post-apokalyptisk. Under Kuplen er dog noget overfladisk og afsnittene er desværre korte. Sommetider bliver det også lige forunderligt nok, at tingene altid løser sig. Og det er irriterende i længden. Men som umiddelbar underholdning fungerer det helt fint.

Under Kuplen skal dog have ros for, at der er brugt meget energi på diverse special effects, og det er godt. Samtidig gør Dean Norris (Walters svoger i Breaking Bad) det ret godt i en af serien bærende roller - glæd jer til ham. Under Kuplen er udmærket underholdning, men det kan ikke blive til mere end 3 stjerner herfra.

Under Kuplen sæson 1 er i butikkerne nu