Flere nyheder

 
Litteratur
Jerusalem

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Jerusalem
Fre. 25. apr. 2014

Lindhardt og Ringhof har udgivet en ny eksklusiv og eksotisk kogebog under navnet "Jerusalem". Sammen har vennerne Yotam Ottolenghi og Sami Tamimi samlet det bedste fra den lokale madkultur i deres fælles hjemby Jerusalem. Igennem 320 sider beriges læseren med inspirerende og mundvandsfremkaldende mad fra det mellemøstlige køkken.

I kogebogen Jerusalem får man et glimt ind i et storslået skatkammer af opskrifter - både det helt traditionelle middelhavskøkken og moderne versioner af kendte klassikere, lokale specialiteter og nye retter inspireret af byens alsidighed. Man kan udforske opskrifter lige fra falafel og tabouleh til risotto og shawarma, men bogen byder også på et hav af spændende, eksotiske salater, lam i mange versioner, brød og desserter.

En vigtig del af kogebogen drejer sig om et af byens heftige diskussionsemner: Hummus. I Jerusalem findes nemlig nogle af de bedste hummussteder, hvis teknikker er blevet forfinet gennem generationer. Det betyder også, at hummus er et sprængfarligt emne for de lokale i byen. Hvem laver den bedste hummus, og hvem har mest ret til at kalde opfindelsen af hummus for deres? For hver gang man runder et gadehjørne, sælges en ny form for hummus, og de lokale prøver konstant at komme med deres bud på den bedste af slagsen.
Denne drivkraft af en nuanceret og konstant udviklende madkultur fra Jerusalem, har den jødiske Ottolenghi og den palæstinensiske Tamimi ladet sig inspirere af og præsenterer herudfra deres egne favoritter både i nytænkende og originalt bevarede udgaver. Selvfølgelig giver de også deres eget fuldstændig formidable bud på en hjemmelavet hummus.

I alt spænder kogebogen over mere end 100 opskrifter, som får munden til at løbe i vand og næsen til nærmest at kunne dufte de fremmede krydderisammensætninger, blot ved at kigge på billederne. De smukke fotos illustrerer den delikate mad på en rustik og indbydende måde, som bringer stemninger fra det farverige Jerusalem op i læseren.

Jerusalemitterne laver mad efter årstid og sæson, hvilket tydeligt kan fornemmes på brugen af grøntsager og frugter i de forskellige opskrifter. Sommermånederne i Jerusalem byder f.eks. på en masse vilde urter og friske figner, som de lettere sommer-retter i kogebogen derfor bærer tydeligt præg af. Her beskrives det for læseren, hvordan en figen skal smage, lugte og føles, før den er helt klar til at blive brugt som smagsgiver i retten. Kvalitetsbeskrivelserne af de forskellige madvarer er dog kun til inspiration, og er op til den kokkererende selv, om han eller hun vil benytte sig af undervejs.

Jerusalems smagsudtryk er kendt for at være kraftige og markante med masser af syre og sødme. Her har bogen brugervenligt taget højde for den kulturelle forskel, der kan være på krydring af mad. Samtidig er der gjort plads til, at den krydderi-rundhåndede kan drysse lidt ekstra på og forstærke volumen i retten, hvis det skulle blive nødvendigt. Dét gør kogebogen enormt familievenlig. Et sidste plus i den retning er den ekstremt pædagogiske og lettilgængelige fremgangsmåde, madlavningen er beskrevet på. Om du er amatør eller prof., er det lige sjovt at lave mad med Jerusalem liggende på køkkenbordet.

For at finde hoved og hale i alle de lækre, eksotiske retter, er der til hver en opskrift desuden knyttet en lille appetitvækkende tekst, som fortæller om rettens oprindelse samt andre sjove facts.

Vil man have rustik og krydret mad, og synes man det er spændende at gå på opdagelse i en helt ny madkultur, hvor spidskommen er en af de hyppigst brugte ingredienser, og hvis ord som dadelsirup, rosenpeberkorn og matzomel ikke får dig til at stikke halen mellem benene, er dette uden tvivl en kogebog for dig, som er nysgerrig og tager udfordringer op.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Yotam Ottolenghi & Sami Tamimi: Jerusalem Lindhardt & Ringhof, 320 sider
ISBN: 9788711354971