Flere nyheder

 
Litteratur
Amerika

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Amerika
Tir. 29. apr. 2014

Den evigt aktuelle Kafka sendes nu på gaden iklædt moderne sprogdragt, og det er både ganske passende og berettiget. Den lille perle om den unge Karls rejse til det storslåede og buldrende Amerika er en fortælling, der har den forslåede identitet og menneskelige opløsning som omdrejningspunkt. Smukt og indsigtsfuldt som kun Kafka kan gøre det.

Franz Kafka (1883-1924) behøver ingen videre præsentation. Forfatteren alle elsker at citere, men som få egentlig får læst. Han er altid til stede i litteraturen, enten i egen person eller igennem projektioner i andres værker. Derfor bliver han ved med at udkomme i nye oversættelser, og det må man være taknemmelig for. Med nærværende udgivelse har Gyldendal gjort en stor indsats for, at så meget som muligt af hans fiktive værker er tilgængelige på et moderne dansk. Forlaget Vandkunsten udgav i 2011 hans dagbøger, der ligeledes hjælper til læsningen og ikke mindst interessen for Kafka. Så ingen grund til at klage over Kafkas repræsentation på dansk lige nu.

Amerika er på alle måder en typisk Kafka-fortælling. Og det er velsagtens også denne fortælling, der netop gør Kafka til den, han er. Den unge Karl fra det gamle Europa har gjort en tjenestepige gravid, og sendes derfor af sine forældre til det nye USA. Her møder han med penge indsyet i foret det nye, det fandenivoldske, men også den genkendelige fornedrelse, der konstant tager identitet og liv med sig. Han møder igennem lidt tumult sin onkel, der er bosat i Amerika, og denne hjælper ham i første omgang, men Karl kastes hurtigt ud i en verden, han ikke kan bunde i. Mennesker, der ved første øjekast er ganske tilforladelige, bliver pludselig hans skæbne, og mærkelige, patriarkalske regler besegler denne skæbne. Han lærer dog forbløffende hurtigt engelsk. Under et besøg hos Hr. Pollunder møder han den mærkelige Klara, og da Karl ikke er tilbage hos sin onkel Jacob inden midnat, bliver et brev overrakt ham af hr. Green. Et brev, der forinden er forfattet af onklen. Heri fordømmes Karl for ikke at overholde aftalen om at være hjemme inden midnat, og han sendes fri ud i det store Amerika. Her møder han de to suspekte mænd Robinson og Delamarche, der i første omgang ser ud til at hjælpe ham, men som har deres egne interesser at pleje. Han rager uklar med dem, får ansættelse på et hotel som elevatordreng, men Robinson dukker op i en brandert og tvinger Karl til at svigte sit job som elevatordreng. Der finder en lille retssagslignende samtale sted, hvorefter Karl atter er uden kost og logi. Robinson og Delamarche får ham mod hans vilje med hjem til deres lejlighed, hvor Robinson og Karl skal opvarte den korpulente Brunelda. Afslutningsvis et par fragmenter om det mulige videre forløb. Det er sådan set det.

Amerika er en bog, der virkelig viser det talent, Kafka besad for at skrive om den lille, fornedrede mand, der uanset hvad kæmper mod en magt, der er større end ham selv. Amerika anbefales varmt.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Franz Kafka: Amerika. Den borteblevne.
4. udgave, 1. oplag
Oversat af Karsten Sand Iversen
Gyldendal, 272 sider
ISBN: 978-87-0211850-6 272