Flere nyheder

 
Litteratur
Effekten af Susan

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Effekten af Susan
Fre. 23. maj 2014

Peter Høeg er aktuel med romanen "Effekten af Susan", hvis hovedperson bringer tankerne hen på en vis frøken Smilla. Det er ikke tit, Høeg barsler med en ny roman, men denne har været værd at vente på.

Peter Høegs nye roman handler om fysikeren Susan Svendsen, hendes mand og hendes to børn tvillingerne Thit og Harald. Det er ikke den gængse akademikerfamilie med en begavelse noget over middel. De er helt deroppe, hvor vi andre ikke kan være med. Dertil kommer, at de - og især Susan - har et særligt talent for at få andre mennesker til at åbne op til deres indre. Da Susan og familien vender tilbage fra Indien, hvor en lang fængselstraf truer, får Susan fra højeste sted tilbudt at gøre brug af sine særlige evner for at slippe ud af sin og familiens situation. Hun skal opspore et kvindeligt medlem af en nedlagt kommission og få hende til at afsløre vidtgående hemmeligheder. Det bliver til en nervepirrende, hæsblæsende rejse med mange brutale dødsfald og mentale skeletter fra Susans personlige og professionelle fortid, der dratter ud af skabe i hobetal, før Susan når sandheden om kommissionen og sin familie.

Det er en Noahs Ark-apokalypse-historie, der foregår i en nær fremtid i forhold til vor tid, hvor både klimaet, demokratiet og den sidste rest af moral er ved at forgå.

Det er ikke hver dag, Peter Høeg barsler med en ny bog, og det er da også hele fire år siden sidst. Den har været værd at vente på. Der er en ganske særlig stemning omkring den sammensatte kvindelige hovedperson. En stemning, man husker fra hovedpersonen i Frøken Smillas fornemmelse for sne fra 1992. Han kredser om disse stærke kvinder, Peter Høeg.

Høeg har en forbløffende viden om uendeligt mange ting. Den spænder fra naturvidenskab og planter til August Bournonville og dansens væsen. Hans beskrivelser af de steder, hvor personerne befinder sig, er uhyre præcise. Til tider nærmer Høeg sig de groteske yderpunkter, som når Utzons smukke kirke i Bagsværd er købt af en person fra den hemmelige kommission og indrettet med våben. Det er så langt ude, at man ikke kan lade være med at fnise og minde sig selv om, at det altså kun er en historie.

Hans sprog er levende, sanseligt og billedskabende, samtidig med at det er elitært, og det kan kun være et spørgsmål om tid, før fortællingen bliver filmatiseret.

Læseren ved, hvordan Susan og hendes charmerende komponistmand Laban ser ud. Det er med ham, bogens humoristiske glimt folder sig ud, når han får en delegation af udenlandske politikere til at synge og ikke stille spørgsmål om, hvorfor han og Susan befinder sig i et hemmeligt arkiv under Christiansborg lillejuleaftensdag. Det hele kører for ens indre blik, ligesom man har et klart billede af de kompetente tvillinger, der er med i hele forløbet.

Susan er en sammensat kvinde med et intellekt og en seksualitet, der ikke er mange forundt. Hun er en stærk kvinde, men med ar på sjælen fra en barndom med en far, der forsvandt tidligt, og en mor, der kun for alvor elskede dansen. Hun har en smertelig indsigt i det at have børn, og her er hendes eneste akilleshæl; frygten for at miste dem.

"Den, der får et barn, modtager en nøje afstemt balance af kærlighed og frygt for at miste. Og den der får tvillinger, får dobbelt. På begge sider af lighedstegnet."

"Jeg må have haft en drøm om at beskytte mine børn, om at give dem et bedre liv end mit eget. Den drøm er en illusion. Hvis man er snydeheldig, kan man måske skåne sine børn for direkte misbrug og overgreb. Men man kan ikke skåne dem for det egentlige problem. For det egentlige problem er tilværelsen selv."

Scenariet er selv sagt fiktivt, men det er så levende og skræmmende beskrevet, at man kan blive i tvivl. Man kigger sig over skulderen og håber på, at man står på den rigtige liste, når enden er nær.

Køb bogen på saxo.com

Peter Høeg: Effekten af Susan
Rosinante, 330 sider
ISBN: 978-87-638-3264-9