Flere nyheder

 
Litteratur
Ellens ark

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Ellens ark
Ons. 28. maj 2014

En fantastisk bog om børn og sorg - for både de større børn og voksne for den sags skyld - er udkommet. I "Ellens ark" brydes sorgen ned i små tekstbidder, der ikke forsøger at forklare, men blot at sætte ord på nogle af de svære følelser.

David er 8 år og Ellens lillebror. En mandag inden Ellen kommer hjem fra skole, falder David ned ad trappen og lander på fliserne i entreen. "David falder ned ad trappen. Man kan dø på langt vildere måder. Men man kan også dø helt hverdagsagtigt på et flisegulv. Man dør lige meget af den grund." Ellen er den, der finder ham. Bogen er hendes sorg, som den kommer ud i små brudstykker af tekst.

I 61 korte kapitler føres vi igennem sorgens særprægede logik. Selvom Davids blod flød pænt og ordentligt i lige linjer mellem fliserne, så er sorgens logik ikke så simpel; den er ulogisk, ikke-lineær og svær at komme overens med, selv i helt små doser. Noget så dagligdags som at cykle bliver helt forkert. Der skal skrives i kontaktbogen, hvorfor Ellen ikke har været i skole, og hvordan kommer man videre med en lerfigur, der ikke længere giver nogen mening?

Rebecca Bach-Lauritsen giver sine bud på dette gennem sin kortprosa med gribende beskrivelser af noget så svært som sorgen og dens mange faser, der hverken er logisk forbundne eller altid giver mening for andre end personen selv. Hendes billedsprog er rammende og smukt, og denne anmelder kan kun give den varmeste anbefaling til en lille bog, der giver en klump i halsen og en tåre i øjenkrogen.

Køb bogen på saxo.com

Rebecca Bach-Lauritsen: Ellens ark
Høst & Søn, 65 sider
ISBN: 978-87-638-3304-2