Flere nyheder

 
Film
Mr. Mission Impossible dør igen og igen

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Mr. Mission Impossible dør igen og igen
Ons. 4. jun. 2014


(Foto: Warner)

Der er langt imellem amerikanskproducerede krigsfilm, hvor fokus ikke er en super-sej G.I. Joe-agtig helt, der får krig og ødelæggelse til at se spændende ud. Det er én af grundene til, at "Edge of Tomorrow" er en behagelig overraskelse. Filmen er rent faktisk væsentligt mere underholdende, end dens trailer antyder.

Instruktør Doug Liman, som har stået bag film som The Bourne Identity (2002), Mr. & Mrs. Smith (2005) og Jumper (2008), har begået en habil action science-fiction krigsfilm med Edge of Tomorrow, baseret på den japanske roman All You Need Is Kill af Hiroshi Sakurazaka.

Vi befinder os i fremtiden. Jorden er blevet invaderet af en hær af blækspruttelignende rumvæsener kaldet for Mimics. Hæren har udviklet specielle kampdragter til at forsøge at holde fjenden skak. Men det ser ikke godt ud for menneskeheden, efterhånden som Mimics udbreder sig, alt imens hærens antal af tabte soldater er støt stigende. Det er svært at få flere soldater til at melde sig til missionen. Derfor har hæren ansat den civile PR-mand William Cage (Tom Cruise) til at skabe en kampagne for at få flere til at melde sig. Cage er taget til London for at have et møde med General Brigham (Brendan Gleeson). Under mødet kommer han til at gøre General Brigham rigtig sur, og det resulterer i, at Cage bliver fyret som PR-mand og smidt af sted til Heathrow, hvor han skal med den næste bataljon i kamp mod fjenden ved fronten i Frankrig.

Cage, der ikke har været i nærheden af krig eller våben siden sin grundtræning - og i øvrigt besvimer ved synet af blod - er i sagens natur grebet af panik. Tom Cruise giver den hele armen som slapsvans og utrænet soldat. Det er en behagelig overraskelse at se denne side af Cruise. Det er længe siden, Mr. Mission Impossible er set i rollen som almindeligt dødeligt menneske og ikke som pumpet action-helt.

Sammen med sin gruppe er Cage på vej til fronten, da deres transportfly bliver skudt ned, og han er nødt til at hoppe ud. På landjorden kæmper han bravt for at finde ud af, hvordan hans kampuniform virker, og lige før en Mimics er ved at spise ham, finder han endelig aftrækkeren på sit maskingevær. Uhyret eksploderer, da han skyder det, og Cage bliver overdækket af ætsende slim, som dræber ham.

Det er måske lige lovlig tidligt at slå Tom Cruise ihjel efter blot 15 minutter, så her ruller Doug Liman et "Groundhog Day møder generisk alien-invasion-film"-tema ud. Cage vågner op og er tvunget til at gennemleve den samme dag igen og igen, ligesom Bill Murray gjorde det i Groundhog Day. Det lykkes Cage at danne team med hærens supersoldat Rita Vrataski (Emily Blunt), så det tager ham lidt længere tid at dø hver dag.

Det giver nærmest en computerspil-effekt, hvor man "spiller Tom Cruise" og kommer tilbage til det sidst gemte checkpoint, når man dør. Det handler om indlæring af den level, man spiller. Monstrene kommer præcis de samme steder, og det er de samme steder, man skal dukke sig. Vi spiller igen og igen den samme level for at komme videre til den næste. Det kræver faktisk mere af hukommelsen end af kampevnerne for at overleve. Vi spiller på samme måde som Tom Cruise lever i filmen: Live. Die. Repeat.

Gennem fin klipning af filmen bliver vi, sammen med Tom Cruise, smidt tilbage igen og igen. Men til forskellige tidspunkter og med stor variation, så man ikke bliver træt af at høre de samme replikker igen og igen. Vi ser, at Cage langsomt bliver bedre og bedre til at mestre sine våben efter at blive trænet af Rita, som er filmens rigtige bad-ass helt. Cruise og Blunt har en fin kemi på lærredet, og det bliver heldigvis ikke udviklet til en kærlighedshistorie. Blunt får lov til at forblive den seje soldat.

Edge of Tomorrow er bekendt på mange måder, og man kan let gennemskue handlingen. Men det gør ikke så meget, når vi har Tom Cruise tilbage på lærredet i en af hans bedre roller set længe. Det er en af denne sommers blockbusters, som nok vil forsvinde i mængden, men som bestemt er underholdende, mens den varer.

Edge of Tomorrow
Se spilletider
Se filminfo