Flere nyheder

 
Film
På afveje i det vilde vesten

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
På afveje i det vilde vesten
Tor. 5. jun. 2014


(Foto: UPI Media)

Manden bag "Ted" og "Family Guy", Seth MacFarlane, er biografaktuel i "A Million Ways to Die in the West", som er en moderne udgave af det vilde vesten med masser af humor og plathed.

Louise (Amanda Seyfried) forlader fårefarmeren Albert (Seth MacFarlane), fordi han ikke tør deltage i en pistolduel som en rigtig mand. Louise får sig hurtigt en ny kæreste i Foy (Neil Patrick Harris), som ikke bare har byens flotteste moustache, men også driver en butik dedikeret til overskægget over dem alle. Albert forsøger at gøre alt for at få Louise tilbage. Da den mystiske Anna (Charlize Theron) kommer til byen, bliver hun venner med Albert og hjælper ham med at finde sin indre vilde-vest-sejhed. Langsomt bliver de to glade for hinanden (selvfølgelig!), men idyllen er kort, da Annas mand og egnens farligste røver, Clinch (Liam Neeson), kommer til byen. Hyrden får ikke andet valg end at afprøve sit nyfundne heltemod.

A Million Ways to Die in the West er instrueret og skrevet af Seth MacFarlane, der også spiller filmens hovedrolle. MacFarlane, der ellers står bag de populære komedier Ted og Family Guy, viser endnu engang sin vittige side i denne biografaktuelle film. Her formår han at blande det vilde vestens patina med moderne og kløgtig dialog, der er indbegrebet af MacFarlanes lidt dumkvikke jargon, der på en gang er uskyldig og intelligent. De fleste af filmens jokes er veltænkt og sjove og henviser især til nutidens popkultur, hvad enten det er til børns passive brug af teknologi eller til How I Met Your Mother-sitcom'en. Især første halvdel af filmen er plat og morsom, mens anden halvdel synes at trække tænder ud.

Filmen er MacFarlanes anden spillefilm. Hans første film, Ted, var den første til at slå den ellers hidtidige mest succesfulde komediepremiere The Hangover. Og den tjente ikke mindre end summen af 54 millioner dollars på premiereweekenden! Om A Million Ways to Die in the West får samme succes er tvivlsomt, for selvom den er spækket med store stjerner og langt hen ad vejen er en god blanding af gammelt og nyt, så kommer filmen på afveje i eksempelvis en hallucinationsscene, der ikke hører nogen steder hjemme.

Værket kan sammenlignes med Mel Brooks' Blazing Saddles, der betragtes som den mest indbringende film fra 1974 - en moderne western med en stærkt humoristisk tone. Og meget af MacFarlanes films appel ligger da også i den skæve humor og ikke mindst i de herlige personligheder i filmen, især Edward (Giovanni Ribisi) og Ruth (Sarah Silvermann). Disse to biroller er Alberts gode venner. De er yderst kristne og vil gerne vente med sex til ægteskabet, trods det at hun knalder med 10 mænd på en stille dag i sit arbejde på det lokale bordel(!). Men så er det ærgerligt, at disse to roller nærmest forsvinder i halvdelen af filmen, ja faktisk så snart Charlize Theron er inde i billedet.

At MacFarlane har en god (amerikansk) humor er der slet ingen tvivl om, og egentligt så er A Million Ways to Die in the West ok vellykket i al sin respektløshed og absurditeter. Den kunne bare godt have tålt at være lidt mere modig og sammenhængende i sin helhed, og mindre klichefyldt i sit resultat.

A Million Ways to Die in the West
Se spilletider
Se filminfo