Flere nyheder

 
Film
Walesa - Håbets mand

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Walesa - Håbets mand
Tor. 12. jun. 2014


(Foto: Camera Film)

Biopic'en om den revolutionære Lech Walesa, manden der ændrede Polens skæbne, er instrueret af filmveteranen Andrzej Wajda. Filmen fortæller om Lech Walesas kamp som leder af Solidaritet-partiet og er mere et dokumentaristisk portræt end en egentlig spillefilm.

Lech Walesa (Robert Wieckiewicz ) er en elektriker fra Gdansk-skibsværftet, der i 1970 deltog i lokale demonstrationer. I 1980 sker ny opstand ledet af de polske havnearbejdere og fagforeningen Solidaritet, for hvem Walesa er leder. Disse vil bekæmpe det kommunistiske regime, og opstanden kommer snart til at repræsentere den polske arbejderklasse.

Andrzej Wajdas film begynder med den italienske journalist Oriana Fallacis berømte interview med af Lech Walesa i 1980. Interviewet danner filmens fortælleramme og baner vej til en forenklet beskrivelse af mennesket og lederen. Vi er vidner til, hvordan Walesa bliver grundlægger for Solidaritet og modtager Nobels fredspris. Bortset fra et enkelt klip hentet fra hans besøg i USAs kongres, ser man ikke noget til Walesas tid som Polens første demokratiske præsident (1990-1995).

Walesa - Håbets Mand er en interessant dokumentaristisk film om Walesa, nærmere end en "rigtig" spillefilm. Og det er her, problemet ligger for undertegnede, for jeg har svært ved at vide, hvor jeg skal placere sådan en fortælling. Værkets 127 minuntter besidder en yderst positiv indstilling over for hovedkarakteren og virker til tider alt didaktisk og overfladisk, og ærlig talt noget lang. For selvom der rent historisk skete rigtig meget (dramatisk) i Polen i 1970'erne og 1980'erne, så sker der ikke særligt meget i selve filmen, som bare føles lidt for monoton og forenklet.

Filmen afslutter den 87-årige instruktørs trilogi (de andre titler er Man of Marble og Man of Iron), der alle omhandler samme periode i polsk historie. Walesa - Håbets Mand foregår i et betonbelagt, men smukt filmet industrielt Gdansk, hvis billeder føles meget autentiske, og selv de detaljer, der er filmet i nutiden, ligner ægte arkivmateriale fra datiden.

Robert Wieckiewicz er en karismatisk om end noget stiv i betrækket-udgave af Walesa. På den anden side er skuespillerinden Agnieszka Grochowska charmerende og elskelig som hustruen Danuta. Og det er netop de familiære forhold og Danutas karakter, der er de mest interessante og nuancerede i filmen. Man lovpriser, at en hustru kan udholde at opdrage på 8 børn alene, mens manden er ude og forandre verden. Og det er imponerende, at hun mod alle (til tider brutale) odds, kvaler og bekymringer støttede sin mands kamp.

Personen Walesa er interessant - filmen om ham er knapt så spændende. Det virker mere som en fortælling, som er lavet af Andrzej Wajda til fornøjelse for Andrzej Wadja (eller endda Walesa). Filmen prøver at være både et historisk dokument og et ubestrideligt portræt, der grænser til subjektiv lovprisning fremfor objektiv formidling af personen og politikeren Walesa.

Walesa - Håbets mand
Se spilletider
Se filminfo