Flere nyheder

 
Teater
Killing the Danes

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Killing the Danes
Man. 23. jun. 2014


(PR-foto)

"Killing The Danes" er et one-man-show, der stiller spørgsmålet, hvorfor vi i Danmark bliver betegnet som verdens lykkeligste mennesker, når vi ikke bestiller andet end at lave de mest deprimerende film og serier om mord, voldtægt og utroskab.

Hvad er hygge? Og hvorfor er det så vigtigt for danskere, at alt skal være hyggeligt? Vivienne McKee gør i sit one-man-show "grin" med os danskere og alle vores særheder.

Når vi skal hygge er de tre vigtigste ting til en hyggeaften; 1) stearinlys 2) mad naturligvis og 3) alkohol. Uden disse er det ikke rigtig hyggeligt, og alle tre ting indgår da også i rigelige mængder i hyggen over dem alle: julehyggen. Ingen andre steder i verden har de et ord, der beskriver det samme som vores hyggefænomen, men det er vi da ligeglade med, for vi elsker det.

Vivienne Mckee er selv dansk gift og har boet i Danmark i 30 år. Så hun har oplevet på egen krop, hvordan det er at komme udefra og lære de danske traditioner og ord at kende. Det er ikke altid lige nemt. Vores sprog høres som mærkelige lyde med varm mad i munden, og det er ikke til at finde ud af, om vi ankommer, når der bliver sagt "hej", eller går når der bliver sagt "hej-hej", som jo praktisk talt også er det samme.

Samtidig med at Danmark ligger på førstepladsen over det land med den lykkeligste befolkning, har vi en høj selvmordsrate og ret mange depressioner i lægetasken. Vi er også et land, der producerer de mest deprimerende film og serier. Nordic Noir-fænomenet opstod i forbindelse med vores populære serier som Forbrydelsen, Borgen og Broen, der er blevet set verden over. Men som ikke afspejler en særlig lykkelig befolkning, nærmest tværtimod.

Men hvorfor er det så sådan?

Dette spørgsmål sidder man som publikum og forventer, at Vivienne McKee kommer med en konklusion på, og personligt kunne jeg næsten ikke vente med at høre hendes bud, da det er noget, undertegnede altid selv har tænkt over. Men skuffende nok kommer Vivienne McKee aldrig rigtig frem til noget. Hun stiller spørgsmålene og fremhæver en masse virkelig morsomme danskerfænomener, som både de udenlandske og de danske publikummer griner højt med på. For hvis der er noget, vi danskere har, så er det selvironi. Showet minder langt mere om stand up end teater, hvilket måske snyder lidt, når det er en skuespillerinde på en teaterscene under Cph. Stage.

Men hva', morsomt var det.

Killing the Danes
Teatret ved Sorte Hest
d.18., 19. og 20. juni 2014