Flere nyheder

 
Litteratur
Frit Flet

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Frit Flet
Fre. 18. jul. 2014

Kvinderne A, B og C skriver alle, er alle over 40, fraskilte og har alle tre været i elevrådet. Alle tre skriver, og i fællesbogen "Frit flet" smelter de sammen i en kollage af dagbøger, digte, skuespils, interviews, essays, readymades, emails og mere til.

Frit Flet er et overflødighedshorn af tekster om køn, penge, kunst, generationer, sex, hudfarve, kærlighed og børn. Bogen er skrevet i fællesskab af digteren og forfatteren Naja Marie Aidt, dramatikeren Line Knutzon og digteren Mette Moestrup. De skriver under pseudonymerne A, B og C, og hvis man vil, kan man sikkert sagtens identificere hvem, der har drukket eller sagt hvad. Det er dog ikke det interessante. I stedet køber denne anmelder i dén grad projektet om det fælles, skrivende jeg. Deres forskelligheder dukker i højere grad op i den måde, emnerne behandles på, hvor alle kunstneriske skyts og redskaber bringes i spil og på den måde afslører den enkelte bagkvindes styrker.

Bogen er et skatkammer af tekster om især køn, der her behandles på et højt kvalificeret niveau, langt fra hvad man ser i debatsiderne herhjemme. Der er mange lag og parallelle spor, som man vil blive ved med at kunne vende tilbage til. Emnefeltet er meget bredt, og selvom det tit er yderst personligt er der også virkelig højt til loftet, specielt i interviews med kunstnere og forskere. Det er langt fra tørt, specielt de korte, absurd dramatik og de fiktive tekster til billeder fra forfatternes liv er yderst farverige. Der er de lange, akademiske analyser af f.eks. hvidhed, men også de korte, rammende bemærkninger om, at "Klovn er højreorienteret humor", og at "det generende ved swingerklubber, er det infantile: "sutte, kigge, lege"".

Under læsningen fyldes man af taknemmelighed over, at vi har tre så seje, vidende og velskrivende kvinder stående klar som gudmødre, der kan beskytte os mod madprogrammer, vækst, "det skal kunne betale sig at arbejde", erotisk kapital og privatbilisme, der alle forsværges i digtet "At lave mad". At dømme efter interviews i bogen med unge mennesker i skribenternes omgangskreds, har de også haft en gavnlig indflydelse. Der er meget langt til de nutidens unge man møder i MetroXpress, til "søn" på 21, der ikke vil "kigge på kvinder på den måde, som om de var et event", eller "søn" på 11, der synes, at det er dumt, at piger må græde mere end drenge, og som ser op til Ghandi.

Projektet fællesbogen er i den grad vellykket og burde rykke ved, hvordan vi taler om køn, penge og kunstnere. At det virkelig er et overflødighedshorn, gør dog også, at ikke alle tekster fænger lige meget. Men samlet set er bogen en skat.

Titel: Frit Flet
Forfattere: Naja Marie Aidt, Line Knutzon og Mette Moestrup
Forlag: Gyldendal
ISBN: 9788702064223
Udgivet 28. maj 2014
655 sider