Flere nyheder

 
Film
5xJack Ryan

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
5xJack Ryan
Man. 4. aug. 2014

I indtil videre fem film har CIA-agenten Jack Ryan kæmpet sig igennem effektive og alsidige thrillerplots. Hver film har givet den analyseglade agent både fysiske udfordringer såvel som intellektuelle puslespil, der skulle løses for at sikre verdensfreden. Nu er der mulighed for at danne sig det store overblik over karakterens udvikling i et nyt bokssæt, der samler alle fem film om Jack Ryan: "The Hunt For Red October" (1990)," Patriot Games"(1992)," Clear and Present Danger"(1994), "The Sum of All Fears"(2002), og "Jack Ryan: Shadow Recruit" (2014).

Navnet er muligvis ikke helt så kendt som f.eks. James Bond eller Jason Bourne, men Jack Ryan-filmene, der er baseret på bøgerne af Tom Clancy, har alligevel flere gange ramt tidsånden med deres plot på samme vis som agentkollegaerne. De tre første film kom meget passende på et tidspunkt, hvor Bond-serien holdt pause i første halvdel af halvfemserne for at finde sig selv. Den oprindelige trilogi af Ryan-film kommenterede på effektiv vis overgangen fra koldkrig til amerikansk udenrigspolitisk dominans i 90'erne. De to forsøg på at genoptage franchisen har derimod haft sværere ved at finde den rette tone i deres plot til at matche samtidens agentinteresse.

Igennem alle filmene er Ryan dog en anden type agent-helt end Bond og Bourne, men langt hen ad vejen er det en styrke for filmene. Fremfor at være fokuseret på personens charme (til en vis grad) eller hans fysiske evner i en nævekamp er Jack Ryan i stedet indbegrebet af den ideelle CIA-agent: en intelligent analytiker med nok overblik til at udrede brikkerne i et ofte enormt informationspuslespil, der skal lægges korrekt, inden der kan uddeles bøllebank til skurkene.

"Jeg er bare analytiker", kunne der stå på Ryans visitkort, og hvis der er et gennemgående træk ved plottene i filmene, så er det rykket, Ryan må lave fra skrivebord til kampplads, i løbet af handlingen i hver film. I takt med filmenes handling tvinges Ryan selv til handling, og han ender altid med at forlade sit skrivebord ved CIAs hovedkvarter som mere eller mindre modvillig actionhelt.

I de bedste af filmene er det fremfor alt plottet, der bærer oplevelsen - sammen med en veldoseret, og opfindsom, brug af actionscener. Særligt den første og bedste af Jack Ryan-filmene Jagten på Røde Oktober er Ryan (Alec Baldwin) og hans "modstander", den russiske ubådskaptajn Marko Ramius (Sean Connery), jævnbyrdige karakterer, og det er en fryd at følge udviklingen i deres forståelse for hinanden i takt med, at resten af verden nærmer sig randen af tredje verdenskrig.

De forskellige film er dejligt adspredte i deres plotstrukturer og temaer. På den måde føles de aldrig som ensformige skabeloner eller gentagelser, der bare giver os mere af det samme. The Hunt for Red October udnytter eminent ubådsfilmens naturlige intensitet. Patriot Games skifter gear til at være et hævndrama, hvor Ryans familie bliver hevet med ind i det internationale agentspil. Clear and Present Danger fokuserer på forholdet mellem politiske ledere og fodsoldater og ikke mindst, hvordan magt evner at korrumpere selv gode intentioner. I hver af disse film tager plottet sig god tid til at udvikle sig, og netop fordi Ryan ikke altid er i centrum for plottet, giver det plads til at skabe et mere nuanceret billede af filmenes modstandere. Disse fællestræk er dog primært tilstede i de første tre film i serien.

Efter en længere pause blev Ryan-serien lanceret med den fjerde film The Sum of All Fears i 2002. Filmen rammer ikke nær så præcist noget sandfærdigt i tidsånden, særligt hovedskurken i form af et hemmeligt netværk af neonazister synes nærmest tegneserieagtigt i lyset af 11. september-terrorhandlingen, der havde fundet sted et halvt år tidligere. Ryans evner som forhandler og analytiker strækkes også længere og mere usandsynligt end tidligere. Derfor er plottet for en gangs skyld ikke med filmen, selvom spændingen er intakt og Ben Affleck ikke er nogen dårlig arvtager i rollen som Ryan.

I 2014 kom det andet bud på en reboot af serien, Jack Ryan: Shadow Recruit. Her gik historien endnu længere tilbage i Ryans fortid til den tid, hvor han blev rekrutteret som agent. Denne gang var scenen sat i Rusland, hvilket måske kan synes aktuelt i forhold til konflikten omkring Ukraine. Håndteringen af skurken fik også lov til at fylde mere, da instruktøren af filmen, Kenneth Branagh, påtog sig den rolle. Filmen er da også en underholdende oplevelse, men problemet er dog, at den har for mange bolde i spil fremfor et klart fokus på plottet som i de tidligere film. I stedet sidder man tilbage med en lidt rodet fornemmelse af, hvad det hele egentlig gik ud på. Derudover er Ryans evner som analytiker placeret i baggrunden til fordel for mere håndfast action eller andre evner, der minder mere om netop Bond og Bourne end Ryan.

Der er desværre et sparsomt ekstramateriale på de fleste af filmene, hvor der som regel blot er en kort bagom-kameraet-dokumentar. Så skal filmene købes i denne pakkeversion, skal det være for deres egen skyld. Den samlede udgivelse af filmene giver dog én lejligheden til at vurdere karakteren i et bredere lys, end hvad én film kan gøre. Selvom seriens stærkeste film er dens første, så holder filmene et godt niveau hele vejen igennem. Fremtidige film om den analytiske agent Jack Ryan vil også være velkomne, særligt hvis fokus vender tilbage til udgangspunktet.

Jack Ryan - The Covert Collection
ude på blu-ray fra Fox/Paramount