Flere nyheder

 
Film
To dage, en nat

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
To dage, en nat
Tor. 18. sep. 2014


(Foto: Camerafilm)

Marion Cotillard spiller hovedrollen i "To Dage, En Nat" (Deux Jours, Une Nuit), der er instrueret af brødrene Jean-Pierre og Luc Dardenne. Filmen, der havde premiere ved Cannes Film Festivalen i år, handler om en arbejderkvinde, der på en weekend skal overbevise sine kolleger om at give afkald på deres bonus, så hun kan beholde sit arbejde.

To Dage, En Nat er et socialrealistisk drama. Marion Cotillard spiller moren, hustruen og arbejderen Sandra, der netop som hun er ved at overvinde sin depression og skal vende tilbage til arbejdet får at vide, at hun er blevet fyret, så hendes kolleger kan modtage deres årlige bonus. Det lykkes Sandra med megen støtte fra sin mand, Manu (ømt spillet af Fabrizio Rongione), og hjælp fra en kollega at få en genafstemning igennem, og Sandra har nu weekenden til at overbevise sine kollegaer om at vælge, at hun skal beholde sit arbejde, frem for at de skal have bonussen. Det bliver en weekend med følelsesmæssige op- og nedture, hvor vi via Cotillards fremragende og meget subtile skuespil kan relatere dybt til Sandras følelser.

To Dage, En Nat leverer derfor fremfor alt dygtigt skuespil, hvor Cotillard endnu engang viser, hvilken fantastisk teknisk skuespiller hun er: Hver en emotionel nuance og detalje kan læses i hendes ansigtsudtryk. Hun er overbevisende og bærer filmen hele vejen igennem. Ømme emner såsom arbejdsløshed og ikke mindst depression og det, ikke at føle sig tilstrækkelig, behandles. Og undervejs bliver det faktisk til et dybt værk om det at overvinde mørke perioder i livet og tage ansvar for ens egen skæbne.

Værket fik gode anmeldelser under Cannes Film Festivalen i år, og Cotillard fik endnu engang ros for sit skuespiltalent, men filmen var ikke helt bemærkelsesværdig eller prangende nok til at vinde Guldpalmen ved verdens mest kendte og prestigefyldte festival. Men der er ingen tvivl om, at de belgiske brødre Jean Pierre og Luc Dardenne leverer et professionelt filmværk, der faktisk minder om Ken Loachs Bread and Roses' fagforeningskampe. Værket er, som Sandra, apatisk i sine billedlige såvel som følelsesmæssige udtryk, men giver derigennem en realistisk, bevægende, klarsynet og intim betragtning af en social virkelighed, som mange kan relatere til.

Brødrene Luc og Jean-Pierre Dardenne har siden 1996 skabt en bemærkelsesværdig mængde film om den lavere arbejderklasse i Belgien, og To Dage, En Nat blander sig fint ind i deres værksamling, der inkluderer gribende socialrealistiske film som L'Enfant og Rosetta.

To Dage, En Nat
Se spilletider
Se filminfo