Flere nyheder

 
Film
Amazonia

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Amazonia
Tor. 14. aug. 2014


(Foto: Angelfilms)

Sympatisk naturfilm-projekt med meget på hjerte lider under at skulle være en spillefilm, når materialet ikke er til det.

Kapucineraben Saï er en uheldig, lille skabning, der kommer lige lovligt meget på afveje i Amazonas regnskov. Fra at have siddet trygt i et propelfly, som så styrter ned midt i de enorme naturomgivelser, tvinges aben til at kæmpe for sin overlevelse. Saï kommer ud på en dannelsesrejse, hvor den søger hjem til sine menneske-ejere, men der er lang vej. Og er Saï den samme abe, som da den rejste ud?

Historien i Amazonia er som taget ud af en BBC naturdokumentar, dog uden at være på helt samme høje niveau. Folkene bag brugte måneder i Amazonas og skulle efter sigende have haft nogle knapt så interessante opgør med regnskovens til tider farlige dyreliv. Desværre er historien bag mere interessant end selve filmen. Materialet til at lave den tiltænkte film er simpelthen ikke tilstrækkeligt. Selvom der forsøges en hel del krumspring ud i kreativ klipning og indsatte foley-lyde, er selve fortællingen om Saïs eventyr ikke vellykket.

Et iøjnefaldende paradoks ved filmen er, at der lægges stor vægt på at disneyficere dyreriget ud fra Saïs oplevelse af Amazonas, mens der eksplicit er en kritik af menneskers ødelæggelse af regnskoven. Målgruppen er børn, men pointen ved at fremstille og vise en rejse ind i den barske natur forbliver ufokuseret og harmløs. Og ganske ligegyldig, desværre.

Netop manglen på helt elementære anvendelige optagelser, til brug i en narrativ sammenhæng, tvinger filmens form til at være helt ekstremt forudsigelig. Den fragmenterede montageklipning forsøger at samle trådene. Grynt og skrig er blevet forstærket, så det er muligt at læse dyrene ind i en narrativ kontekst, der er til at forstå. Musikken er så ledende, at det nærmest er ligegyldigt at følge med i selve filmen. Hvis det var gjort elegant af et langt dygtigere hold filmskabere, som folk fra BBC, ville det måske have virket bedre.

Resultatet er imidlertid en lettere kedelig slutproduktion. Det har uden tvivl været et projekt med masser af omkostninger, med svære forhold og sikkert også svære fravalg. Det har tydeligvis også været rigtigt spændende, da der er en lang række virkeligt flotte optagelser af den smukke natur i regnskoven. Det passer dog rigtigt dårligt som spillefilm, hvor materialet er blevet mast og forceret ned i en på forhånd stiv form, som slet ikke kan fyldes ud. Naturskøn og flot og med nok arkivmateriale til at lave en god naturdokumentar, det er Amazonia absolut. En god spillefilm? Nej, det er historien om Saïs eventyrlige færd ikke.

Amazonia
Se spilletider
Se filminfo