Flere nyheder

 
Udstilling
På vandretur med Olafur

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
På vandretur med Olafur
Fre. 22. aug. 2014


(Foto: Anders Sune Berg, Louisiana)

Olafur Eliasson er kendt for stort tænkte værker, der sætter kultur og natur i samspil og samtidig skaber sansemættede oplevelser for publikum. Tænk bare på regnbuen i ARoS eller den orange sol hos Tate Modern. Nu har Eliasson skabt en lignende kultur/naturoplevelse på Louisiana kaldet "Riverbed", der skal afspejle netop Louisianas kvaliteter som sted og museum.

Det skal siges med det samme. Hovedattraktionen i udstillingen er et imponerende syn i dets omformning af Louisianas kunstneriske rum. For en gangs skyld må man gerne røre ved kunsten. Ja man skal rent faktisk vade lige midt ind i den i værket Riverbed, der består af et utal af store og små sten, som Eliasson har fyldt museets sydfløj med. Man vandrer op ad en stenbakke, igennem døre, rum og over vandløb. Installationen opleves med kroppen, og høje hæle kan ikke anbefales til besøget.

Det simple landskab indgyder én ro, men også uro. Særligt mærker man det i fødderne, der konstant skal søge fodfæste på de knasende småsten, som rykker ved ens balancefornemmelse i takt med, at man bevæger sig igennem rummene. Når man træder ud af Riverbed, indfinder der sig nærmest en lettelse over at være på fast grund igen. Men hvad er det egentlig, man har oplevet i det, der minder om en indendørs vandretur på Island?

Ancient Nordic, kan man næsten kalde den landskabsstil, Eliasson lægger for dagen med Riverbed, med de ensfarvede grå sten, det minimalistiske udtryk der kun brydes af vandløb, og de hvide vægge, der fungerer som tavse horisonter for ens blik. Forfald og liv på samme tid. En verden der er vendt tilbage til naturen, men så alligevel en verden, der så tydeligt er skabt af mennesker. På den måde sætter installationen også selve Louisiana i scene, hvor det at gå og se på kunst og skulpturparken udenfor smelter sammen i Eliassons kunstneriske naturvandring. Der er ingen fast rute gennem landskabet, og for hver gæsts fodtrin vil installationen forandre sig.

Eliasson selv ser også gerne tolkningen overladt til den enkelte tilskuer. Derfor er der heller ikke meget formidling at hente i selve installationen. Den munder dog ud i et bibliotek med bøger om Eliassons arbejde. Lidt for nem en måde at formidle processen bag værket for undertegnede. Men det skal ikke tage noget fra den umiddelbare oplevelse, det er at traske rundt i et kunstværk.

Resten af udstillingen, biblioteket, et modelrum og tre korte film om refleksion og bevægelse i forskellige miljøer, glider ikke helt sammen med den flotte installation ud over at referere til overordnede temaer som bevægelse og igen kultur/natur-temaet. Lidt mere dialog med tilskueren omkring Eliassons arbejde med udstillingen havde for denne vandrer givet et bedre samspil mellem den umiddelbare oplevelse og så den eftertanke, der også gerne skulle hænge ved efter endt besøg.

Olafur Eliasson: Riverbed
Louisiana
vises frem til 4. januar 2015