Flere nyheder

 
Litteratur
Alle tiders parcelhuse

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Alle tiders parcelhuse
Fre. 12. sep. 2014

Alle facetter ved de sidste 150 års husbyggeri gennemgås i Ole Lind og Jonas Møllers rigt illustrerede "Alle tiders parcelhuse 1860-2012". Ikke kun parcelhusets storhedstid i 1960‘erne kommer under luppen, men hele husformens udvikling med afstikkere til den kultur, der hørte med.

Det er svært at sige, om der er længst fra nutidens København til industrialiseringens ditto eller til 60‘ernes parcelhuse i forstæderne. Men langt kommer man omkring i Lind og Møllers storværk, der kredser om det fritliggende hus og er en opdatering af deres udsolgte Bag hækken. Det danske parcelhus i lyst og nød fra 1996. Og det er virkelig en lang rejse fra storbyen i 1860‘erne, hvor man kun måtte flytte på to særlige flyttedage og til nutidens individualiserede lavenergihuse.

Hovedfokus er hele tiden huset; menneskene kommer i baggrunden. Det er helt fint, for den historie er fortalt mange andre steder. Her er vi helt tæt på de forskellige boligtyper, deres sammenhænge og udvikling. Forfatterne er meget saglige, men enkelte steder stikker der deciderede holdninger frem; her om den eklektiske stil sidst i 1800-tallet: "Man mente tilsyneladende dengang, at hvis en byggestil passede i de schweiziske alper, i de italienske pinjelunde eller i de norske fjelde, ville den også passe i det danske landskab."

Bogen indeholder en fin analyse af bevægelserne mellem land og by. Når man i dag taler om Udkantsdanmark og Den rådne banan, virker flytningen fra land til by som en naturlov. Derfor er det rart at blive mindet om, at udvandringen fra by til land i 1960'erne og 70‘erne, da arbejder blev middelklasse og fik hus og bil, oversteg de foregående 100 års vandring fra landet til byernes fabrikker.

Et kort afsnit om kulturen i parcelhuset er specielt kuriøst, da det allerede virker som en for længst forgangen tid, hvor "husaltret" styrede hjemmets indretning og "folks levevis mere eller mindre var tilrettelagt efter fjernsynets programmer". Parcelhuset hører uløseligt sammen med bil og tv. At alle kurverne skulle knække, så det gode liv i dag defineres som noget med børn i københavnerlejlighed, en ladcykel og et HBO-abonnement, var svært at forudse i 80‘erne.
Bogen beskriver fint, hvorfor man er gået væk fra en af parcelhuskvarterets kedeligste træk, den såkaldte Radburn, hvor den i teorien fine idé med at adskille bløde og hårde trafikanter førte til endeløse, isolerede stisystemer, som ingen tør færdes i, og at enorme arealer bruges til veje og stier.

Bogen giver et interessant overblik over udviklingen i boformer de sidste 150 år. For denne anmelder er det dog først og fremmest den kulturhistoriske billeddokumentation, der fænger, hvorimod meget af stoffet kræver, at man er mere end almindeligt arkitektur- og bygningsinteresseret.

Køb bogen på saxo.com

Olaf Lind og Jonas Møller: Alle tiders parcelhuse 1860-2012
Gyldendal, 348 sider
ISBN: 9788702124606