Flere nyheder

 
Film
The Maze Runner

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
The Maze Runner
Tor. 18. sep. 2014


(Foto: Fox-film)

Filmen begynder med en sort skærm og mekaniske lyde, der leder tankerne hen på turen op ad den første bakketop af en rutsjebane. Klonk, klonk, klonk - og så af sted! "The Maze Runner" leverer da også en heftig og effektiv rutsjetur som actionfilm fra start til slut. Men det, der overrasker mest, er de troværdige karakterer og de underlæggende temaer, der også er at finde i det mystiske plot.

Drengen Thomas vågner op i en elevator uden at kunne huske noget. Elevatoren åbner op til en lille grøn dal, der er beboet af en gruppe unge drenge, der lider af samme form for hukommelsestab. Omkring dem tårner høje mure sig op, som leder ud i en labyrint, der holder dem fanget med dens indviklede system. Såkaldte maze runners udforsker labyrinten om dagen, men gud nåde og trøste den runner, der ikke er tilbage i dalen igen inden solnedgang, for så lukker porten til labyrinten, og dødbringende monstre slippes løs i gangene.

Allerede her kan The Maze Runners plot lyde kompliceret. Handlingen går over stok og sten, men filmen formår på eminent vis at kombinere neglebidende action-sekvenser med mere rolige passager, der får tegnet rundede karakterer med hver deres gode og dårlige sider, og forklaret plottet på forståelig vis. På overfladen synes filmen at låne fra mange af de populære ungdomsfilm de seneste par år som The Hunger Games og Divergent, men alligevel er The Maze Runner helt sin egen.

Det er filmen i høj grad takket være dens eksekvering. Åbningssekvensen med elevatoren placerer tilskueren tæt sammen med hovedpersonen Thomas, og igennem filmen undres man på lige fod med ham over mystikken i hele set-up'et omkring labyrinten. Resten af de unge skuespillere formår stort set også at levere præstationer, der gør deres karakterer interessante, og man frygter derfor oprigtigt for deres og Thomas' liv, når de udsættes for labyrintens mange farer. Plottet står sjældent stille og udvikler sig hele tiden i nye retninger, men aldrig så det taber publikum på vejen. Der bliver endda plads til underlæggende temaer om lederskab og håb, som ikke virker forcerede, men blot leveres som en del af underholdningspakken.

Dertil kommer den flotte iscenesættelse af dalen og labyrinten, som øger troværdigheden og i øjeblikke leder tankerne hen på det futuristiske forfald som f.eks. i den første Alien-film. The Maze Runner præsenterer et univers, der føles ægte på trods af dets fantastiske præmis, men samtidig står filmen netop ikke tilbage for at pille det hele fra hinanden undervejs, hvilket gør den til en herlig uforudsigelig omgang action. The Maze Runner er gennemtænkt sci-fi-underholdning for unge og for voksne, og denne anmelder kan næsten ikke vente på den formodede toer.

The Maze Runner
Se spilletider
Se filminfo