Flere nyheder

 
Teater
Sansemættet rejse ind i mørkets hjerte

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Sansemættet rejse ind i mørkets hjerte
Man. 22. sep. 2014


(Per Morten Abrahamsen)

Inspireret af Joseph Conrads romanklassiker "Heart of Darkness" sender Republique og Teatro de los Sentidos publikum på en rejse ind i mørket. Det er en sansemættet, anderledes og til tider meget intens oplevelse. Alligevel når man aldrig langt nok ned i dybet.

Forventningerne til rejsen ind mørket bliver skruet i vejret, da vi blidt ledes igennem en række velkomstscener, startende i teatrets foyer, hvor instruktør Enrique Vargas selv tager imod. Forinden er vi blevet bedt om at aflevere alle løse genstande, og inden vi træder længere ind, skal vi vælge en af de mystiske karakterer som rejseleder og derefter sige farvel til vores sko.

Vi rykker hele tiden et skridt nærmere det store mørke, imens nysgerrigheden pirres af lyde af rislende vand, svage glimt af ild og stærke, krydrede dufte. I grupper træder publikum ud i et ildevarslende landskab af jordbunker, som man med sine bare fødder kommer utrolig tæt på. Al forestilling om at kunne være passiv betragter ophører hurtigt, da ens rejseleder afklæder sig, rækker én en vaskeklud, og beder os skrubbe til. "Harder!" instruerer hun, imens vi alle adlyder og bliver en del af et sælsomt tableau. Den vedvarende skrubben af den halvnøgne kvinde virker stærkt, fordi den så effektivt river en ud af tilskuerrollen og griber ens sanser.

Langsomt vænner éns øjne sig til mørket, og desværre vænner man sig samtidig også til forestillingens præmis og virkemidler. Der er flere stærke momenter, men det afsluttende allegoriske optrin får aldrig rigtig den nødvendige luft under vingerne til at stå som det etiske argument, det er tænkt. Derefter er det noget antiklimatisk at blive lukket tilbage i lyset igen, og idéen med, at vi skal skrive vores tanker og oplevelser om stykket ned på papir bagefter, virker lidt unødvendig. Vi har ikke været så langt inde i kolonitidens Congo, at vi behøver en debriefing.

Forestillingen gør et virkelig godt arbejde med at opbygge forventningerne og skabe stemninger. Men specielt forestillingens anden halvdel kunne efter denne anmelders smag godt have rykket endnu stærkere ved folk, hvis den skulle leve op til de selverklærede mål om at skabe "en passage mellem liv og død" og at vise den undertrykkelse og ondskab, man implicit bidrager til ved at leve i den civiliserede verden. Trods fine momenter står man derfor alligevel tilbage med følelsen af snarere at have været på havnerundfart end på tur op ad Congofloden. Dele af publikum var ikke i humør til mere mørke, så måske har Teatro de los Sentidos ramt Republiques smag godt. Men vi nåede aldrig frem til Mr. Kurtz.

Heart of Darkness
Republique
i samarbejde med Teatro de los Sentidos
Se spilleplan