Flere nyheder

 
Musik
Yann Tiersen i Vega

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Yann Tiersen i Vega
Ons. 1. okt. 2014

Yann Tiersen er herhjemme mest kendt for sin musik til filmen "Den fabelagtige Amélie fra Montmartre", men til koncerten i Vega lå vægten på nyere materiale.

Visse succeshistorier er ikke til at skrive sig ud af; det kan franske Yann Tiersen skrive under på. Multimusikeren med smag for finurlige miks af folk, rock og elektronica har, siden han i 2001 leverede soundtracket til Amélie, skullet kæmpe sig ud af sin egen skygge. Seneste skud på stammen, albummet Infinity, er et ekstremt ambitiøst værk, der søger at skrive den kreative kunstner fra Bretagne ind i historien på ny.

Forventningerne til Tiersen var tydelige at mærke. Med et større fremmøde end forventet, og næsten udsolgt, til trods for at koncerten er blevet flyttet fra Lille Vega til Store Vega. Yann Tiersen er måske ikke det allermest kendte navn i Danmark, men det internationale publikum svigtede ikke.

Fra start var de poetiske ambitioner ikke til at tage fejl af, med digtoplæsning og pulserende røgmaskiner i lyseblåt skær. Og ja, grænsende til det prætentiøse, men Tiersen, og de resterende medlemmer af det fire mand store band, slap afsted med det. Heksegryden af nyfunden elektronisk lyd, tilsat sædvanlige instrumentale harmonier og kor, forvandlede konstant den kulørte scene. Koncentreret og målrettet; Tiersen krævede stilhed til at udføre sit drømmetogt. Det respekterede publikum, hvilket smittede af på en næsten perfekt åbning.

Selvom respekten var gensidig, og indlevelsen stor, var det forventningsfulde publikum primært kommet af én årsag - for at høre musikken fra Amélie. Tiersen havde dog helt andre planer og fortsatte med at opføre Infinity, fra start til slut. Den avantgardistiske elektronica blev henlagt i filmiske harmonier, som Vegas akustik heldigvis kan bære. Til trods for at det musiske sanseangreb absolut var velspillet, forblev udførelsen introvert, mekanisk og distanceret mellem udøvere og modtagere af musikken. Fantastisk udført, af teknisk dygtige og sammenspillede musikere, uden at der blev slået en tangent forkert; men også bare en dag på kontoret, der skulle hastes igennem. Melodiernes harmoni blev til underlige fragmenter, der passede sammen som et perfekt lagt puslespil, men som ikke spillede sammen som en helhed med sjæl. Og det til trods for en fremragende vokalist, samt et par finurlige instrumentale indslag fra Tiersen selv. Det smittede af på den tiltænkt følsomme atmosfære og den drømmende indlevelse; ad flere omgange tangerede koncerten det kedsommelige og uvedkommende og druknede dermed formålet. Den musiske totaloplevelse, der skulle have gjort koncerten fantastisk, endte i stedet med at være for flyvsk, med for lidt indlevelse og med alt for lange gab.

Publikum fik ikke det, de kom efter: en sprudlende tour de force ind i et Amélie'sk univers, til trods for at der blev spillet et par ekstranumre. Imponerende teknisk, men skuffende som decideret koncertoplevelse. Ikke så meget fordi Amélie-soundtracket blev overset, men fordi Tiersen og band aldrig kom ud over scenen.

Yann Tiersen gav koncert i Vega 28/9