Flere nyheder

 
Teater
Lykkens Paradoks

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Lykkens Paradoks
Fre. 10. okt. 2014

(Foto: Cantabile2)

Hvad gør dig lykkelig? "Lykkens Paradoks" er et aldeles sanseligt teaterstykke i Overformynderiet ved Holmens Kanal. Her læner du dig ikke bare tilbage og observerer. Du er selv deltager og bestemmer på egen hånd, hvad du vil opleve - og hvordan. Prøv selv fra 8.-26. oktober.

Tag et kort. Find det rigtige rum. Gå ind i rummet. På godt og vel to timer har du mulighed for at besøge en række alternative rum. Nogle gange er du helt alene med en performer, som guider dig igennem en oplevelse. Andre gange er der også andre gæster, der besøger samme rum samtidig. I nogle rum er der mørkt, andre lyst, nogle lydfulde, andre helt stille. Du har i denne verden mulighed for at springe ud på dybt vand og udforske, hvem du er, og hvad lykke er for dig. Du kan også bare kigge med og holde dig mere tilbage. Det er kun dig, der ved, hvad du længes efter. Men denne anmelder anbefaler, at man leger med. Undertegnede er langt fra tryg ved nye situationer eller for meget øjenkontakt med nye mennesker. Det kan være grænseoverskridende. Men teatergruppen Cantabile 2 har, med instruktør Nullo Facchini i spidsen, skabt et rum - eller mange rum - hvor der er trygt, og trygheden gør det lettere at overskride grænser.

Cantabile 2 er Vordingborgs Egnsteater siden 1990. De skaber Human Specific Performing Art. Her er rollerne væk, og både performer og deltager indgår i en relation og skaber sammen noget uforudsigeligt. Performerne guider os gennem forløbet, men de er også søgende. De fortæller deres historie. Netop det gør, at forholdet mellem performer og deltager bliver mere jævnbyrdigt. Man bliver opfordret til at dele, men hvis man ikke er klar til at køre i den følelsesmæssige rutsjebane, det kan være at gå på opdagelse i egne følelser, er man ikke tvunget. Oplevelsen bliver, som du ønsker den på baggrund af din deltagelse.

Jeg oplevede et nært og fortroligt øjeblik med en performer i mørket. Sammen gik vi på opdagelse i vores følelsesregistre. Fordi man ikke kunne se den anden person i rummet, skabte det en helt anden måde at indleve sig på. Det kan måske afskrække nogen, at man selv skal deltage. Denne anmelder var også skeptisk, men tog springet, lod sig rive med og blev bestemt ikke skuffet.

Netop fordi du selv vælger din vej igennem forestillingen, har alle gæster deres egen fortælling. Det gør snakken bagefter ekstra sjov, fordi man gerne vil høre, hvad de andre har oplevet. Man kan nå et vist antal rum på de to timer, en forestilling varer. Forestillingen starter kl. 16, 18 og 20. Så skulle du have lyst til at forlænge opholdet og søge lykken i alle rummene, kan du købe adgang til flere tider, så du kan nå det hele.

Denne anmelder gik derfra med en stor nysgerrighed. Det var som en drøm, hvor man blindt accepterer bizarre faktorer. Jeg kan ikke afvise, at Overformynderiet skal besøges igen, så andre sider af lykken kan udforskes. Et udsagn i et af de rum, jeg besøgte, beskriver det godt: "Her er så smukt. Jeg bliver."

Lykkens paradoks
Cantabile 2 i Overformynderiet
Se spilleplan