Flere nyheder

 
Teater
Dit hus er dit liv

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Dit hus er dit liv
Man. 13. okt. 2014


(Foto: Thomas Cato)

Caroline Henderson turnerer i efteråret Danmark rundt med forestillingen "In the House". Med udgangspunkt i hendes album "Lonely House" er der skabt en virtuel musikforestilling, som får sat tanker i gang som: "Hvornår begynder livet? Er jeg gået den rigtige vej? Er det for sent at vende om? Er jeg herre i eget hus? Eller må jeg melde hus forbi?".

Livet bliver i forestillingen fremstillet som et hus. Vi bliver født i børneværelset og bevæger os på bedste beskub rundt i husets mange værelser, og indretter os efter bedste evne. Nogle værelser har højt til loftet, andre er klaustrofobiske. Du kan let fare vild. Og pludselig er det blevet livets efterår, toget mod Midtvejskrisen kører fra spor 2, og Gamle Dage fra spor 0. Skilsmissen har planmæssig afgang, men toget mod Evig Lykke er forsinket.

Det musikalske rum i forestillingen er sangene fra Caroline Hendersons album Lonely House. I fem kvarter følger vi hendes forsøg på at finde kælder og kvist i sit hus. Sangene er smukke og bidrager til forskellige stemninger. "Lonely House" er en meget blød jazzet fortælling om, at man kan føle sig meget alene blandt så mange mennesker. Caroline Henderson fløjlsbløde stemme fylder hele rummet og har os i sin favn. "Mack the Knife" kender de fleste nok som en tempofyldt udgave med Frank Sinatra, men Caroline Hendersons version er mere melankolsk og inderlig, og den nye tekst får lov til at fylde mere. Vi oplever også den mere militante protestsang i "What Keeps Mankind Alive", som fortæller os, at mad er det vigtigste, og derefter følger moral.

Sangene fra Lonely House er Caroline Hendersons fortolkninger af den tyske komponist Kurt Weills musik. Kurt Weill (1900-1950) er kendt for at skrive skarpe og samfundskritiske sange, som er skrevet med store personlige risici. De stærke budskaber i sangene bliver her understreget af dramaturgiske lysinstallationer og lydspor, som er en af forestillingens medrivende elementer. Forestillingen rummer nogle alvorlige overvejelser om liv og alder, men rummer også humor, som livet jo gør. Jesper Malmose, Frederik Henrik Møller og Christoffer Berdal står bag manuskript, musik og instruktion, og den filmiske scenografi står Jakob Thorbek for. Et hold der tydeligvis er nysgerrige på alternative installationer.

Denne anmelder kendte ikke albummet Lonely House forinden, men har nu fået en masse billeder og følelser sat på sangene, og det giver en anden forståelsesramme, når albummet bliver gennemlyttet.

Det er en forestilling, hvor der er plads til, at publikum kan lave deres egen fortolkning og refleksion over eget liv. Undertegnede er ikke just på vej ind i seniorlivet, men ikke desto mindre kan det være sundt at stoppe op og spørge sig selv, om man er herre i eget hus, og om ikke man skal stige på toget til Evig Lykke, før toget til Midtvejskrisen ruller ind på perronen - og ikke mindst huske at nyde sit hus og leve i det. Forestillingen rejser på turné rundt i landet, så du kan stå på, hvor du vil.

Caroline Henderson: In the House
Anmeldt i Skuespilhuset
Se turnéplan