Flere nyheder

 
Teater
Bibliotekar på rejse

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Bibliotekar på rejse
Tir. 21. okt. 2014


(Foto: Benny Rytter)

Folketeateret og Vendsyssel Teater har sat monologen "Rejsen" op. Asger Reher spiller en pertentlig bibliotekar, der finder en bog, som er afleveret 113 år for sent. Bibliotekarens søgen efter den formastelige låner fører mere med sig, end han på nogen måde kunne have drømt om, og ændrer hans livsopfattelse.

Det er Asger Reher, der har oversat Glen Bergers Underneath the Lintel, som direkte oversat betyder Under Dørkarmen. Asger Reher er nok mest kendt som en af logebrødrene i Ørkenens Sønner. Hvor publikum er vant til at se ham på slap line med de øvrige ørkensønner, bliver hans alsidige talent i denne forestilling særlig tydeligt. Asger Rehers rolle magter både de alvorlige og eksistentielle emner i forestillingen, samtidig med at der fastholdes en humoristisk undertone hele vejen igennem.

Reher spiller en bibliotekar med helt faste vaner. Han bor alene, møder på biblioteket på samme tid hver dag, har de samme opgaver, tysser på dem der ikke kan være stille i læsesalen, og når han får fri, går han hjem og ser fjernsyn, mens han drikker te. Han går aldrig ud, har aldrig været i teateret eller til koncert. Den dag han dør, vil man ikke kunne sige, at han har gjort nogen som helst forskel i verden.

I denne fasttømrede verden dumper der så pludselig en bog ind, som er afleveret 113 år for sent. Bibliotekaren bliver besat af tanken om at finde ud af, hvem den formastelige låner er, som har afleveret bogen. Som en anden detektiv begiver han sig ud på en rejse, som ender med at føre ham jorden rundt på jagt efter den mystiske A.

Jagten på A. har givet bibliotekaren et formål og en eksistensberettigelse. Han indser, at nogle af de valg, han har truffet i sit liv, har været fejlagtige, og bliver ad den vej klogere på sig selv. I løbet af forestillingen præsenteres publikum for en række beviser, som bibliotekaren har fundet frem til på sine rejser, hvor formålet er at finde frem til A., og publikum imponeres over den enorme viden, som et livs arbejde på biblioteket har lagret i hjernen på bibliotekaren.

Forestillingen er slået op som en søgning efter egen identitet. Det virker dog mere som en søgen efter et formål med livet end en søgen efter identitet. Asger Reher spiller rollen som bibliotekar på en rolig og underspillet facon, som forstærker indtrykket af en lidt vindtør bibliotekar, som lever sit liv blandt støvede bøger. Bibliotekaren sidder skiftevis roligt ved sig skrivebord, raser over lånere, som forsøger at skjule, at de afleverer for sent, ved at aflevere i døgnboksen, ophidses over nye beviser og deres betydning, og sørger over at have mistet sit livs kærlighed. Asger Reher spiller hele repertoiret af følelser, men på en kontrolleret og underspillet vis, som det sømmer sig for en bibliotekar.

Rejsen er humoristisk, men publikum får også noget at tænke over. Slutningen virker lidt flad efter den lange opbygning af beviser, men det er svært at sige, hvordan den ultimative afslutning skulle have været. I bund og grund handler forestillingen om eksistensberettigelse og det, at man gerne vil markere, at man har været her.

Rejsen
Vendsyssel Teater og Folketeatret
(anmeldt på Svalegangen, men spilles fra 3/11 på Folketeatret)
Se spilleplan