Flere nyheder

 
Litteratur
Vitello tigger en masse slik

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Vitello tigger en masse slik
Fre. 31. okt. 2014

Så er der kommet en ny fortælling om Vitello i den snart lange række af letlæsnings/højtlæsningsbøger. Denne gang er han "stakkels Vitello", fordi der kun er én sølle slikdag om ugen og seks dage helt uden slik, og det må man jo gøre noget ved.

At der er et misforhold mellem antal slikdage på en uge og det behov, Vitello har for slik, får straks Vitello til at træde i karakter, og som det kreative barn han er at forsøge at omgå denne regel. Først forsøger Vitello og møgungen William at klæde sig ud som vampyr og skelet og gå rundt fra dør til dør, men det giver ikke så meget, når det er midt på sommeren, og der er lang tid til Halloween. Heller ikke når man pynter på historien og fortæller, at man har været syg. Men hvis man sidder foran Superbest og fortæller, at ens mor er syg, så syg, at hun ikke kan stå ud af sengen, og at de selv må klare deres slikdag - og at det faktisk slet ikke er slik til dem selv, men til deres syge mor, så giver det lidt i kassen. Men hvad nu hvis deres mor nu faktisk var rigtig syg, som de havde fortalt? Så får man lige pludselig helt ondt i maven og brug for et stort kram.

Min ældste på 11 år læste bogen og proklamerede højtlydt, "den er jo helt forkert - man må da ikke tigge slik". Så om ikke andet, så kan bogen i hvert fald bruges til diskussioner med ens børn om, hvad der er rigtigt og forkert at gøre, og hvornår løgnehistorier trækkes lidt for langt. Min mellemste på 8 år syntes også, at bogen var mærkelig, men mere fordi bogen bruger ordsproget "at gå for lud og koldt vand" som en del af historien, men i en udgave, der hedder "vi har ikke fået andet end lud og noget vand". Når man nu ikke kender ordsproget, og ikke ved hvad lud er, så bliver den lidt svær at forstå for de unge læsere.

Alt i alt derfor kun 2 stjerner fra denne anmelder til Vitello tigger en masse slik.

Køb bogen på saxo.com

Kim Fupz Aakeson: Vitello tigger en masse slik
Illustrationer: Niels Bo Bojesen
Gyldendal, 32 sider
ISBN: 9788702157697