Flere nyheder

 
Film
Short Term 12

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Short Term 12
Tor. 20. nov. 2014

(Foto: Camera Film)

Destin Grettons portræt af livet for de unge udsatte og deres supervisorer på institutionen "Short Term 12" bevæger sig (stort set) på den rigtige side af grænsen mellem bittersødt independentdrama og sentimentalitet.

Den unge Grace (Brie Larsen) arbejder som medhjælper på døgninstitutionen Short Term 12, hvor udsatte unge opholder sig, mens de venter på, at deres skæbne afgøres. Sammen med sin kæreste Mason (John Gallagher Jr.) og de andre ansatte må Grace balancere på den fine grænse mellem professionel og medmenneske. Som Grace fortæller den nye medarbejder Nate på hans første dag på jobbet: de er hverken forældre eller terapeuter. Deres opgave er at skabe et trygt sted for unge, der ellers kun har erfaring med alt andet end tryghed.

I modsætning til den grønne Nate er Grace og Mason begge anderledes garvede, og de fører med sikker hånd den nyankomne ind i institutionens hverdag, der er lige dele leg, jokes og personlige tragedier. En ting er sikkert - der er aldrig kedeligt på Short Term 12, og sideløbende med Nate lærer vi også de unge at kende, der er ligeså skønne, som de er sårbare. Men som Nate falder til og lærer spillets regler, tager Graces historie en anden drejning, da pigen Jayden flytter ind på institutionen. Indelukket og på tværs er hun svær at komme ind på livet af, men det lykkes gradvist for Grace at få den mutte pige til at åbne op. Den nye fortrolighed skal dog vise sig at have konsekvenser for Grace, for nærheden er kun mulig, hvis hun deler lidt af sin egen historie.

Som det også er tilfældet i Destin Crettons debutspillefilm I Am Not A Hipster fra 2012, insisterer instruktøren på sin indie-stil med evigt håndholdt kamera, dialog filmet i establishment shots, smarte unge på racercykler og klokkeklare pointer. Om man kan lide stilen eller ej, lever den op til forventningerne om et gedigent amerikansk indie-drama, og den vil med stor sikkerhed tale til (måske især et yngre) publikum. I modsætning til førnævnte debut, er Short Term 12 en både vedkommende, rørende og af og til sjov film, som bestemt har noget på hjerte, selvom den ikke har rystet sig helt fri af klichéerne, der gjorde I Am Not A Hipster til en tung oplevelse. Historien om Grace og de andre unge er fuld af liv, og det kan filmen i høj grad takke skuespillerne for, som bærer den hele vejen. Larson er bannerfører og helt igennem varm og relatérbar. Men også de yngre skuespillere, der spiller beboerne på hjemmet, er overbevisende, og man husker deres ansigter længe efter tæppefald.

Fra filmens anslag er der ingen tvivl om dens hjertevarme. Destin Cretton har selv haft et lignende arbejde som yngre, og fortællingen drager nytte af hans erfaringer og engagement. Selvsamme hjerte er dog muligvis også grunden til, at filmen af og til hælder mod det sentimentale og lidt overtydelige - og nogle gange tipper over. Det er unødvendigt og udmatter følelserne en smule undervejs.

Ikke desto mindre er historien effektiv. Det benhårde arbejde bærer lønnen i sig for Grace og hendes kammerater og bliver et ritual ved tærsklen til voksenlivets krav om personligt ansvar såvel som professionel distance. Denne coming of age-historie cirkler om mødet mellem mennesker og den uundgåelige gensidige påvirkning.

Short Term 12
Se spilletider
Se filminfo