Flere nyheder

 
Film
Mockingjay

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Mockingjay
Tor. 20. nov. 2014


(Foto: Murray Close, Nordisk Film Distribution)

"The Hunger Games: Mockingjay Part 1" handler om krigspropaganda. Både set fra et "krigspolitisk" synspunkt og ud fra den store betydning, medierne har i at kunne præge et folk til at vælge side i krigstid.

Som en anden Captain America bliver Katniss valgt som medie-frontfigur, og der bliver lavet en række propagandafilm med hende for at få flere til at melde sig under fanerne hos modstandsbevægelsen. Instruktør Francis Lawrence, der også sad i stolen til sidste års The Hunger Games: Catching Fire, har igen lavet en film, som både holder sig pænt inden for det boglige oplæg og viser, at det ikke "bare" er en ungdomsfilm.

The Hunger Games: Mockingjay Part 1 adskiller sig væsentligt fra de to foregående film ved at være mere interesseret i at opbygge forhold mellem de forskellige karakterer end at have store action-scener. Vi har forladt det blodige reality tv-show "The Hunger Games". Nu er vi i stedet i en tid, hvor et folkeoprør er under opsejling. De 13 distrikter er ved at samles om at kæmpe imod den diktatoriske Præsident Snow.

I The Hunger Games: Catching Fire forlod vi Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) og Peeta Mellark (Josh Hutcherson), efter de igen var tilbage i "The Hunger Games"-arenaen i anledning af 75-års jubilæumsspillet kaldet "Quarter Quell". I et forsøg på at overleve havde Katniss og Peeta dannet en alliance med nogle af de øvrige deltagere, såsom Finnick (Sam Claflin), Beetee (Jeffrey Wright) og Joanna (Jena Malone) - som alle var del af modstandsbevægelsen og puttet i arenaen med det formål at redde Katniss.

Efter Katniss fik taget på "The Hunger Game"-arenaen til at kollapse i The Hunger Games: Catching Fire, blev hun reddet af Haymitch (Woody Harrelson), Gale (Liam Hemsworth) og Plutarch (Philip Seymour Hoffman). Undervejs til modstandsbevægelsens underjordiske hovedkvarter i det udryddede Distrikt 13 finder Katniss ud af, at Peeta ikke blev reddet ud af arenaen. I stedet holdes han fanget af Præsident Snow i Capitol.

Den voksende modstandsbevægelse ledes af Præsident Coin (Julianne Moore) og hendes spin-doktor Plutarch. Coin forsøger at samle de øvrige 12 distrikter i en borgerkrig mod Capitol, og Katniss skal være deres ansigt udadtil som "The Mockingjay". Plutarch har store planer for Katniss, men hun har sine forbehold. Hun tænker udelukkende på Peeta og indgår en aftale med præsident Coin om, at hun trækker i kostumet som "The Mockingjay" mod at Peeta bliver befriet fra Capitol.

Jennifer Lawrence får mulighed for at udforske sin karakter Katniss på et dybere følelsesmæssigt niveau end i de foregående film, og det er dejligt! Katniss er nedbrudt over tabet af Peeta. Efter dette store personlige tab har hun ikke meget overskud til at skulle være symbol for menneskehedens frihed. Helst vil hun bare gerne være sammen med sin mor og søster, der blev reddet fra Distrikt 12, lige inden Præsident Snow kastede bomber over området og dræbte størstedelen af indbyggerne. Katniss er fyldt med vrede og sorg, og det forstår Jennifer Lawrence at underspille på så fin en måde, at hun får os til at tro på Katniss. Vi mærker virkelig den vrede, hun har over at modstandsbevægelsen ikke reddede Peeta, og det bliver ikke bedre af, at de forventer hun skal hjælpe dem ved at være deres frontfigur i medierne.

Som nævnt er der ikke den samme mængde action som i de to foregående film. Det er heller ikke at forvente, eftersom den sidste roman i serien er blevet splittet op i to film. Man må sige, at det er et populært valg nu om dage at trække den sidste bog ud. Personligt syntes jeg, det er synd at fortællingerne skal strækkes over så mange fim, at de nærmest får karakter af tv-serie. The Hunger Games: Mockingjay Part 1 lider klart under, at den er første del af en afslutning på historien. Man må nok forvente, at alle de store action-scener og de endelige afsløringer i det politiske spil først kommer med "Part 2" til november 2015. Når det er sagt, så er det slet ikke en dårlig film. Tværtimod. Den lever fuldt op til forventningerne, og den er en rigtig fin fortsættelse i fortællingen.

The Hunger Games: The Mockingjay part 1
Se spilletider
Se filminfo