Flere nyheder

 
Musik
Swans i Vega

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Swans i Vega
Tir. 25. nov. 2014

(PR-foto, Matias Corral)


Kultband tryllebandt Vega i dragende støjrock

Få bands kan prale af at være så alsidige og kompromisløse som amerikanske Swans. Oprindeligt et støjrockband, der sammen med åndsfællerne i Sonic Youth revolutionerede rock- og punkscenen i 1980'erne, har new yorker-gruppen bevæget sig ud af diverse grene inden for den eksperimenterede rock. Af samme årsager peger så forskellige grupper som Neurosis og Radiohead på Swans som en af deres mest markante inspirationskilder. Siden 1982, med et afbræk fra 1997 til 2010, har New York-gruppen været anført af Michael Gira som eneste originale medlem. Den 60-årige multiinstrumentalist og kunstner har aldrig været bange for at gå egne veje og skifter gerne spor fra album til album, eller under koncerter. Selvom Swans er aktuelle med nyt album, betyder det ikke, at en koncertrække er lig med promovering. - Eller en konventionel koncertoplevelse, for den sags skyld.

Med en sætliste på syv numre var der alene på det grundlag lagt i kakkelovnen til et særpræget liveafsæt. Og hvilken bedre måde at gøre det på, end at starte med et 50 minutters instrumentalt nummer, "Frankie M", som ikke er udgivet. Salen blev henlagt i en sær hypnotisk tilstand, med en buldrende og intens lydmur, hvor komplicerede rytmiske mønstre enten samlede sig i en højere enhed, overlappede hinanden eller undervejs blev afbrudt af smukke harmonier eller brutal primalstøj. Oplevelsen var intens og medrivende, og det var svært at ryste gåsehuden af sig over de næste to og en halv time, hvor alle tænkelige lydbarrierer blev nedbrudt.

For ja, det fortsatte på samme støjniveau. Efter at Michael Gira mumlede et eller andet uforståeligt til publikum, fortsatte bandet ufortrødent. Ingen tvivl om at Gira er orkesterlederen, hvor bandmedlemmerne tydeligvis afventede frontmandens befalinger med stor respekt. Dette fandt en beruset gæst ud af, da han endte oppe på scenen, hvilket resulterede i en velplaceret flad på vej ned igen. Ingen skal blande sig, når den hårdtslående musik spiller.

To og en halv time er længe at holde fokus ved et frivilligt sanseangreb som det, Swans bød på. Skal der derfor nævnes noget negativt, må det være, at to og en halv times kompromisløs eksperimenterende lydkollager bliver for stor en mundfuld. Dog kan der ikke være tvivl om, at Michael Gira & Co står bag en af årets mest mindeværdige koncerter, mens særligt den første times tid vendte op og ned på den traditionelle koncertoplevelse.

Swans gav koncert i Store Vega søndag den 23. november.