Flere nyheder

 
Film
Dexter sæson 1-8

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Dexter sæson 1-8
Tor. 27. nov. 2014

"Dexter" takker af efter otte blodstænkte sæsoner med tv-verdenens mest sympatiske selvtægtsmand. I syv år, fra 2006 til 2013, mugede Dexter ud i Miamis kriminelle underverden med hidtil uset ekspertise og effektivitet. Som en skalpel, der bliver sløv, hvis ikke den slibes, endte også "Dexter" sine dage noget rusten. Men kultserie, det er den uagtet blevet!

Tv-serieformatet udvikler sig med rivende hast. I dag slår eksplicitte voldsorgier og ucensurerede sexscener selvsikkert følgeskab med enlige mødre, der sælger stoffer, og neurotiske CIA-agenter med maniodepressive tendenser. Forgange tiders høflige tone og puritanske anstand er long gone. Tilbage står kompromisløshed og oprørstrang. Tv-serieformatet har mistet sin mødom - sproget er blevet mere beskidt, tematikkerne mindre blufærdige, og stilen mere Agent Provocateur, mindre Sloggi-style.

Et af fyrtårnene i denne oprørsklike er tv-seerne på fornavn med. Dexter virkeliggjorde i løbet af sine otte sæsoner et teoretisk set vanskeligt projekt - at gøre tilskueren både fortrolig med og forblændet af en seriemorder. Michael Meyers og Jason Voorhees er blevet overmatchet! Den postmoderne lystmorder svinger hverken kniven eller hockeystaven i planløs voldsrus. Her spiller videnskab, vendetta og vovemod med.

Dexter er alle seriemorderes successkabelon. At en blodtørstig seriemorder er blevet gjort til en identificerbar hovedfigur er nemlig lidt af en bedrift. Vi beskuer verden gennem Dexters (Michael C. Hall) ukonventionelle øjne og er derfor tvunget til at sætte os ind i hans fremmedartede tænkemåder og verdenssyn. Det er både modigt og nyskabende, og alene derfor fortjener serien et beundrende nik.

Gennem otte sæsoner følger vi Dexters daglige liv som blodstænksekspert for Miami Metro Police. Som en ægte anti-superhelt smider han sin civiliserede maske om natten og transformerer sig til en skånselsløs selvtægtsmand, der myrder andre (serie)mordere. Oplært af sin far i kunsten at dræbe et menneske, udfører Dexter sit morderiske arbejde med "ren" samvittighed i henhold til en række regelsæt, The Code of Harry. Harry, Dexters far og politimand, erkendte tidligt umuligheden i at holde sin søns morbide besættelse i ave og indså derfor vigtigheden i at inddæmme hans ukontrollerbare dødsdrift med moralske påbud, der skulle tøjle Dexters "Dark Passenger", hans morderiske skyggeside.

Undervejs i serien bliver Dexters alternative "menneskelighed" udfordret af seriens gennemgående persongalleri; vigtigst hans sensitive søster, Debra (Jennifer Carpenter), som belejligt nok også er politikvinde og arbejder på klos og ganske uvidende hold med seriebroren. Hver sæson bliver en ny seriemorder sat i scene som en slags selvrefererende modstykke til Dexter, og det er ofte i denne (u)udtalte modstilling, at både han selv og vi tilskuere dykker dybere ned i den uigennemtrængelige labyrint, der er Dexters karakter. For hver gang bliver vi mere bevidste om konturerne i hans opsplittede tilværelse som moderne Dr. Jekyll og Mr. Hyde, hans mange samvittighedskvaler, åbenbare fremmedgørelse og "grimme ælling"-kompleks blandt normalitetens hvide svaner.

Som en afvigende outsider fungerer Dexter upåklageligt. Som serieskabelon hæver tv-serien sig over gennemsnittet med sine veludviklede karakterer, interessante storylines og provokerende udgangspunkt. Tonen er skiftevis faretruende og munter, men det virker mildnende, når nu døden står på menuen hver dag. Miami er til gengæld en noget utraditionel kulisse for død og dommedag med sine svajende palmer, åbentstående Hawaiiskjorter og rytmiske salsahofter.

Ser man bort fra seriens åbenlyse aber dabei - at stort set ingen mistænker den gådefulde blodekspert og seriens til tider fuldkommen ligegyldige plotomveje - holder Dexter sig forbløffende spændstig gennem samtlige otte sæsoner. Sæson et og sæson fire står som absolutte suveræner, men i det store og hele formår Dexter at etablere et troværdigt og virkningsfuldt edderkoppespind, der forbinder indledning og finale med imponerende samklang og indlevelse.

Både Michael C. Hall og Jennifer Carpenter fortjener at få alverdens roser kastet for deres fødder for det drabeligt solide skuespil med perfekt afmålte doser af tragikomik. C. Hall pendulerer med uovertruffen akkuratesse mellem underfundig udenforstående og potentiel dødsfælde. Ligeså professionel er Carpenter som den emotionelt eksplosive Debra med et hjerte af 24-karatguld, et mindreværdskompleks af dimensioner og en betingelsesløs kærlighed til manden i sit liv, Dexter.

Deluxe-dvd-boksen er i øvrigt exceptionelt gennemført. Dvd-skiverne ligner Dexters blodige glasbakker, mens selve dvd-boksen efterligner dén boks, Dexter gemmer sine bakker nede i.

Sæt du dig derfor - næsten - mageligt til rette i Dexters excentriske selskab og slip din indre "avenger" løs!

Dexter - sæson 1-8
ude på dvd fra Fox/Paramount