Flere nyheder

 
Litteratur
På lige fod

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
På lige fod
Fre. 19. dec. 2014

I 2015 fejrer vi i Danmark 100-året for den grundlovsændring, der gav kvinder stemme- og valgret. Med udgangspunkt i satiretegninger fra tiden op til og omkring 1915 følger vi vejen frem til denne begivenhed holdt i hånden af forfatter Helle Juhl.

Over 6 kapitler ledes man gennem de danske kvinders vej til stemme- og valgret. Bogens tegninger og fotos dækker primært perioden 1870-1920, og følger den spirende kvindebevægelse rundt i Danmark, primært i og omkring København, men også i provinsen.

Det er med udgangspunkt i satirehæfterne Punch, Klods-Hans, Blæksprutten, Svikmøllen og Ravnen, at Helle Juhl har udvalgt repræsentative illustrationer til denne bog. Det er kvinder portrætteret som skrappe hustruer, mandhaftige feminister og giftelystne møer, der er med til at fortælle historien om samtidens opfattelse af kvinder, og den udvikling, der sker henover perioden, som afspejling af den politiske og samfundsmæssige udvikling. For mange af illustrationerne er det første gang, de er offentliggjort i en ligestillingshistorisk kontekst. Udover satiretegningerne er der mange fotografier i bogen, der er med til at understøtte beskrivelserne. Langt de fleste er meget velvalgte og relativt god kvalitet, men der er dog enkelte svipser imellem. F.eks. en næsten hel blank side med et lille bitte fotografi af en kvindelig chauffør, der helt klart mangler at blive forstørret op.

Bogens bedste indslag er "Fra pionérgalleriet", hvor der i korte 1-2 siders bokse spredt rundt i bogen fortælles om nogle af kvindebevægelsens mest markante personligheder som bl.a. Jutta Bojsen-Møller og Mathilde Fibiger.

Selve bogens forløb mangler noget flow. Teksten bliver meget brudt med de mange helsides satiretegninger og fotos, og der er tit 4-5 siders spring i teksten, som derfor er svær at læse fortløbende. Det er dog en informativ om end lidt rodet bog, der giver en visuel og lidt anderledes satirisk indgangsvinkel til kvindebevægelsen start. 3 store stjerner fra denne anmelder.

Helle Juhl: På lige fod. En krønike om kvinder, satire og kampen for valgret
Gyldendal, 224 sider
ISBN: 9788702161236